Novosti lažnom vešću povezale kralja Aleksandra i Viktora Orbana


U nedelju, 26. avgusta, Večernje novosti su na stranici 19. objavile tekst pod nazivom „Šta to POVEZUJE kralja Aleksandra i Viktora Orbana“. Iza zagonetke iz naslova koju nije lako rešiti – jer Aleksandar Karađorđević je bio kralj koji je u 20. veku vladao Jugoslavijom, a Viktor Orban je predsednik vlade koja u 21. veku upravlja Mađarskom – krije se informacija da Viktor Orban pravi uniju E6, za koju je FN Tragač ustanovio da je potpuno izmišljena.

Lažnu vest je 31. jula preneo Srpski telegraf, navodeći da mađarski premijer pravi uniju E6 u kojoj bi se, osim Mađarske i Srbije, našle Poljska, Rumunija, Češka i Slovačka. U ovu dezinformaciju su, osim medija, poverovali i ministri u Vladi Srbije, na prvom mestu Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, koji je izjavio da će Vlada ozbiljno razmotriti ovaj predlog. U prepisci sa Vladom Mađarske, FN tragač je već 1. avgusta zaključio da je vest o osnivanju nove unije potpuno neistinita.

 

Večernje novosti, 26. avgust 2018, str. 19.


Međutim, Večernje novosti gotovo mesec dana kasnije pišu o istoj temi, i to sa nadnaslovom „Istraživanje“. U tekstu o „uniji E6“ Viktor Orban se naziva vizionarom i upoređuje sa kraljem Aleksandrom, kao inicijatorom pakta o Maloj Antanti (Ženeva, 1933).
Novosti navode da Orbanova ideja (a zapravo ideja Srpskog telegrafa) „nagoveštava formiranje moćne ekonomske unije koja ima sve preduslove da postane značajan faktor u Evropi, bez kojeg se neće moći odlučivati o budućnosti ’stare dame’“.

Ipak, u nizu neistina, Novosti su u pravu kada navode da je ideja o „uniji E6“ prošla „bez značajnijeg odjeka na kontinentu, i u regionu“. Odjeka nije bilo, jer nije bilo ni vesti koja bi taj odjek proizvela. O izmišljenoj uniji izveštavali su samo mediji iz Srbije, dok o tome u mađarskim, slovačkim, češkim, poljskim i rumunskim medijima nije bilo ni reči.

 

Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA