Ruski sajt izmislio NATO pilota koji tuži Srbiju


Vest o tome da penzionisani američki pilot dobio tužbu protiv Srbije, „zbog trauma koje je zaradio tokom učestvovanja u bombardovanju Beograda 1999. godine“ i da ga na ime odštete čeka 2,15 miliona dolara, objavljena je 6. i 7. septembra na nekoliko domaćih portala. Analizom ove vesti, koja je po prijavi čitaoca stigla do redakcije, ustanovili smo da je reč o dezinformaciji koja je potekla sa jednog onlajn medija na ruskom jeziku.

U spornom tekstu navodi se sledeće: „Njujork tajms piše da je (Stiven) Monagan okrivio Srbiju da ne može da spava. Monagan je uverio lekare da je uznemiren, ima povećanu anksioznost i da je nervno iscrpljen.“

Nakon pretrage imena Stivena Monagana, koristeći sve moguće originalne forme ovog imena (Stephen, Steven, Steve…) i prezimena (Monaghan, Monagan, Monhagan i Monhaghan), jedini pronađeni pilot sa ovakvim imenom nije bio vojni već komercijalni, koji se pritom već nekoliko decenija bavi finansijskim investiranjem. U biografiji na njegovom sajtu ne pominju se bilo kakve vojne akcije.

Još značajnije, pretragom onlajn arhive vesti Njujork tajmsa pomoću ključnih reči „Srbija“, „NATO“ i „pilot“, nismo uočili nijednu vest sa najmanjim nagoveštajem da se protiv Republike Srbije vodila ili vodi bilo kakva tužba povodom NATO bombardovanja. Takođe, ime Stivena Monagana ne pojavljuje se u pretragama sajta američkog lista, koji ima impresivnu onlajn bazu sa sistemom napredne pretrage tekstova objavljenih od 1851. godine do danas. Indikativno je i to da ovu vest, koja bi da je tačna bila ispraćena u svetskim, a naročito srpskim medijima, nije preneo niko osim jednog ruskog i četiri manje poznata srpska portala.

Sva četiri portala iz Srbije koja su objavila ovu vest, a to su Dnevni žurnal, Intermagazin, Vestinet.rs i Vidovdan, kao njen izvor navode „Panoramu“. Budući da onlajn pretragom reči „Panorama“ prvobitno nismo došli ni do kakvog domaćeg portala, pokušali smo da rečenicu „pilot tuži Srbiju“ prevedemo na ruski jezik. Ovo nas je dovelo do izvora vesti, odnosno portala Panorama.pub, koji ju je objavio 24. maja ove godine. Portali iz Srbije preneli su vest iz Rusije u nepromenjenom obliku.

Nakon citiranja izjave „Stivena Monagana“, u kojoj govori o traumama koje mu je stvorila srpska protivvazdušna odbrana, portali prenose da se „sudija složio sa Monaganom i dodelio mu je naknadu od 2,15 miliona američkih dolara“. Dalje se navodi da Srbija ima 15 radnih dana da plati tu sumu Monaganu, „nakon čega će državni računi, pod kontrolom banaka Sjedinjenih Država, automatski biti blokirani i sredstva će se sakupljati nasilno”. Ostaje nerazjašnjeno o kojem je sudiji reč, kao i koji sud može da naloži Srbiji isplaćivanje ovakve kompenzacije.

U tekstovima se dodaje da je, „prema odluci suda“, Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije „zvanično odgovorna za rat i kriva za njegovo izazivanje“. Međutim, ne postoji bilo kakva sudska odluka kojom se Srbija proglašava krivom za rat 1999. godine, niti za bombardovanje, koje je NATO izvršio bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 

Nikola Maticki, FN Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA