Avion Er Srbije sleteo u Pafos, Tanjug ga prizemljio u Larnaku


Novinska agencija Tanjug objavila je sinoć, 18. septembra, dezinformaciju da je avion Er Srbije na letu Beograd-Hurgada nakon incidenta sleteo u Larnaku. Istina je da je avion sleteo oko 110 kilometara dalje, na međunarodni aerodrom u Pafosu.

Tanjug se u svojoj vesti poziva na izjave putnika na letu, Liljane i Radeta Kandića, te navodi da je avion „na aerodromu u Larnaki čekao veliki broj vatrogasnih kola, hitne pomoći i policije“.

Er Srbija je izdala saopštenje kojim potvrđuje da je avion sleteo u Pafos: „Današnji (utorak, 18. septembar 2018. godine) čarter-let Er Srbije JU7210 od Beograda do Hurgade u Egiptu preusmeren je u Pafos na Kipru, zbog tehničkih razloga i mera predostrožnosti“. Isti podatak moguće je pronaći i na stranici Flight Radar 24.

 

Informacije o sletanju aviona na sajtu Flight radar i sajtu Tanjuga

 

Nakon što je Tanjug objavio ovu dezinformaciju, veliki broj medija preneo ju je bez ikakve provere. Među njima su Politika, Kurir, Alo, RTS, RTV, Informer, Novosti, Infobrif, Dnevni žurnal i Srbija danas.

Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA