Priča o Ircu koji je prokopao tunel od kuće do kafane je izmišljena

Mediji u Srbiji i svetu već četiri godine prenose izmišljenu priču o Ircu koji je prokopao tunel od kuće do kafane, nakon što je 1994. pogledao film „Ubistvo iz Šošenka“. Fiktivni Irac je, očajan zbog žene koja hrče, 15 godina kopao tunel koji je vodio od rupe ispod kreveta do ženskog toaleta u lokalnom pabu.

Tekst je objavljen 2014. godine na sajtu Tyrone Tribulations, koji je i inače poznat po izmišljenim pričama iz Irske. Urednik ovog sajta potvrdio je za portal Snopes da je vest lažna: „U potpunosti sam izmislio ovu priču, to je ono čime se moj sajt bavi – kratkim izmišljenim lokalnim pričama. Napisao sam ih na hiljade od 2012, ali je ova bila daleko najuspešnija. Smislio sam je na putu od kuće do posla i napisao je za 20-30 minuta septembra 2014. godine“.

Izmišljenu vest je prenelo i mnogo medija u Srbiji, uz nadnaslove kao što su „Kakav car!“ i „Neverovatno!“, a među njima su B92, Telegraf, Novosti, Blic, Nezavisne, Kurir, Radio 021, Krstarica, Bašta Balkana i Espreso, kao poslednji u nizu. Posebno je zanimljiv slučaj portala Opusteno.rs, koji čak ni laž nije preneo verno, već je objavio da je „Iračanin iskopao tunel od sobe do kafane“.

 

Fake News Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.