Fiktivni afrički zakoni: Razvod u venčanici, svekrva u parnici, nula u statistici


Ne, osobe koje žele da se razvedu u Gani ne moraju to učiniti odevene kao na dan svog venčanja. I ne, razvod u susednoj afričkoj državi Togo ne zahteva da žena prethodno dobije dozvolu od svoje svekrve. Uprkos pisanju više domaćih medija, ovakvi bračni zakoni jednostavno – ne postoje. Ova lažna vest koja se brzo proširila društvenim mrežama (priče o svekrvama uglavnom su popularna roba) potiče sa satiričnog portala There is News. Sajt je zabavnog karaktera i sadržaj koji se tmo objavi ne odražava realnost.

To, međutim, nije omelo srpske medije da vest tumači kao istinitu. „Ako želite da se razvedete u Gani, morate doći obučeni kao na dan venčanja, ali to nije ništa spram onoga što morate da uradite OVDE”, javio je Blic. Ovaj tabloid prenosi da „države u Africi imaju čudne zakone, ali onaj o razvodima koji je na snazi u Gani je definitivno jedan od najčudnijih, jer se od para koji se razvodi traži da na ročištu za razvod bude obučen isto onako kao što je bio obučen na dan venčanja“. Zbog obog pravila, prenosi dalje Blic, „u takozvanoj sobi za razvod ljudi upadaju u razne komične situacije“.

Istu lažnu vest preneo je i Kurir. Dodajući u celu priču i izmišljenu statistiku, ovaj list je objavio: „OVDE JE STOPA RAZVODA JEDNAKA NULI: Ako želite da se razvedete u Gani, morate doći obučeni kao na dan venčanja! A tek da čujete šta traže u drugoj afričkoj zemlji!“. Ovde se ocenjuje da su stanovnici Gane u relativno povlašćenom položaju u odnosu na žitelje susedne države. „Definitivno je lakše otići obučen kao na dan venčanja nego otići do svekrve i objasniti joj razloge zašto želite da se razvedete, a kada i objasnite, morate da dobijete i njenu dozvolu za taj čin, kao što je slučaj u državi Togo“, piše Kurir.

Izvor: Clark, S., & Brauner-Otto, S. (2015), doi: 10.1111/j.1728-4457.2015.00086.x

Ovaj list iznosi zaključak da je čudno pravilo moguć uzrok činjenice da je stopa razvoda u ovoj afričkoj državi – nula. Međutim, nijedan dostupan podatak ne potvrđuje ovakvu statistiku. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu McGill (Divorce in sub-Saharan Africa: Are Unions Becoming Less Stable?) pokazalo je da je najmanja stopa razvoda u Podsaharskoj Africi zabeležen u Maliju (6,9 odsto). Togo beleži blagi pad, ali nikako do nivoa da su razvodi potpuno iščezli. Organizacija Unified Lawyers ne navodi Togo među 10 svetskih zemalja s najnižom stopom razvoda.

Kao izvor ove vesti, Blic i Kurir uredno navode satirični portal There is News. Na ovom sajtu, međutim, postoji izričito upozorenje u kom piše da su tekstovi na njemu napisanu u službi zabave, kao i da njihov sadržaj ne odgovara stvarnosti. Tako se na ovoj adresi mogu pronaći vesti o tome da je aktuelni poglavar rimokatoličke crkve ukinuo Bibliju i počeo da piše svoju knjigu koja će je zameniti, zatim o studentu biologije koji je uhapšen jer je ukrštao marihuanu s jagodom, monahinji koja je za svoju trudnoću okrivila svetog duha, ili o di-džeju koji je pretučen kada je deseti put tokom istog nastupa zavrteo numeru „Despacito“.

I pored očiglednog satiričnog karaktera ovog sajta, vest o bizarnim bračnim zakonima u Africi preneli su i portali Espreso, S-media i Prozor.

Danijel Apro, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023); Portal Kurira ispravio je pogrešne navode (15. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA