Tači stigao u Vašington nakon što mu je Informer ukinuo vizu za SAD


List Informer u svom vikend izdanju za 2. i 3. februar najavio je „veliki preokret u američkoj politici“, te da su „Haradinaju, Tačiju, Veselom i ostalim visokim funkcionerima takozvane države Kosovo već ukinute vize i zabranjem im ulazak u SAD“. Međutim, prošlonedeljna višednevna poseta kosovskog predsednika Hašima Tačija, ali i brojnih drugih kosovskih predstavnika Americi demantovala je Informerove navode.

Uprkos Informerovim tvrdnjama da mu je ukinuta viza i zabranjen ulazak u zemlju, Tači je otputovao u SAD, a o svojim aktivnostima u Vašingtonu je redovno obaveštavao svoje pratioce na društvenim mrežama. Između ostalog, učestovao je na forumu Saveta za međunarodne odnose, posetio je sedište kompanije „Boing“ i prisustvovao „Molitvenom doručku“ u Vašingtonu.

Iako je prethodno tvrdio da su Amerikanci sprečili Tačija da uđe u zemlju, Informer je i sam nekoliko dana kasnije pisao da je „Tači otišao u SAD na čupanje ušiju“.  Osim njega, prošle nedelje su SAD posetili i drugi kosovski funkcioneri: ministar spoljnih poslova Bedžet Pecoli, ministar inovacija i preduzetništva Besim Bekaj, članovi Kosovskog parlamenta Arben Gaši i Memli Krasnići. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj jedini je koji zvanično ima problema sa dobijanjem američke vize, o čemu su pisali i beogradski i prištinski mediji. 

Informer je najavio i da će kosovskim političarima biti blokirani imovina i računi ukoliko do ponedeljka, 4. februara, kosovski predstavnici ne ukinu takse na srpske proizvode. Međutim, iako još uvek nije došlo do povlačenja spornih taksi, na juče (13. februar) ažuriranoj SDN listi koju izdaje Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) nema novih imena sa područja Kosova. Primera radi, na toj listi su i dalje Milorad Dodik, Veselin Šljivančanin, ali i brat Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj.

Danka Mihajlović, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA