Kad zakažu „izvori iz vrha vlasti“: Bez izbora u martu


Predviđanja velikog broja medija da će 31. marta biti održani vanredni parlamenarni izbori demantuje Zakon o izboru narodnih poslanika prema kom od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

Dnevni list Alo! je poslednjeg dana prošle godine najavio tačan datum vanrednih parlamentarnih izbora: „Odlučeno! Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sastao se sa još pet ljudi iz najužeg rukovodstva SNS-a. Tom prilikom je odlučeno da se održe vanredni parlamentarni izbori, saznaje “Alo!”. Prema našim saznanjima izbori će biti održani u nedelju 31. marta“, navodi portal 31. decembra, a mesec dana nakon toga donosi vest o raspisivanju izbora: „Zanimljiva je i simbolika, budući da se izbori raspisuju na Svetog Trifuna, 14. februar, kada se po gregorijanskom kalendaru proslavlja Dan zaljubljenih!“, piše Alo! pozivajući se na dobro obaveštene izvore. Sličnu vest prenose i Epicentarpress.rs , Afera, Srbin.info, Gerila.rs, Nova srpska politička misao, Pravda.rs, Smedia.rs, A1info.net.

Segment naslovne strane lista Alo, 3. januar 2019.

Portal Espreso.rs, prema svojim izvorima iz vrha Srpske napredne stranke, raspisivanje izbora zakazuje za 9. februar, dok ostali mediji lažnu vest prenose pozivajući se na Alo!, Informer, Večernje novosti i Kurir.

Informer  i oni koji ga citiraju (Republika, Mondo.rs, Pink.rs) navode da, prema saznanjima iz izvora u vrhu Predsedništva i Srpske napredne stranke, predsednik Srbije razmišlja da izbore raspiše za 31. mart, dok Večernje novosti i mediji kojima je ovaj list izvor – Infocentarjug.rs, Vesti-online.com, Standard.rs, Studiob.rs, Tanjug, Telegraf – ipak napominju da vlast nije sa sigurnošću utvrdila da će raspisati izbore, ali da je sve bliža toj odluci, te da su 31. mart i 14. april potencijalni termini. Kurir ide korak dalje te pored potencijalnih datuma iznosi i saznanja o tome da je mogući naslednik premijerke Ane Brnabić ministar finansija Siniša Mali, a istu vest prenose i Nesvil.com, Dnevne.rs, Radiobalkanfox.rs

Rok za raspisivanje izbora koji bi bili održani 31. marta je prošao, a ukoliko oni ne budu raspisani do 1. marta ne mogu biti održani ni 14. aprila jer je 45 dana najkraći rok koji mora proteći od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Darija Stjepić, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso obavestio nas je da je uklonio sporni tekst sa svog sajta, a potom je objavljena i ispravka (6. jun 2023); Portal Kurira objavio je adekvatnu ispravku (12. jul 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA