Blic naseo na šalu kej-pop fanova i pritom je pogrešno prepisao


Napomena (26. 2. 2018): Blic je nakon pisanja FN Tragača uklonio tekst sa sajta.

U tekstu naslova „Lezbejke koje su postale NAJBOGATIJI PAR na svetu: Venčale su se i dospele na vrh liste MILIJARDERA“ Blic je preneo lažnu vest, tačnije šalu fanova kej-popa, da su se dve članice kej-pop grupe Luna (Loona) venčale i time postale najbogatiji par na svetu

Blic je preneo netačne informacije iz viralnog tvita (sa preko 189 hiljada lajkova) korisnika @chaoticbyoec od 22. februara. U tvitu se navodi da su se ’korejske milijarderke lezbejke’ Ha Su Jong i Kim Đi Vu venčale i time postale najimućniji par na svetu, sa bogatstvom od 170 milijardi dolara. Snimak koji je zakačen za tvit (koji ima više od dva miliona pregleda) i prikazuje spomenuti par devojaka kako se drži za ruke pred paparacima samo je delić snimka grupe Luna  nastao za vreme probe muzičke emisije Music Bank u Seulu i nema veze sa njihovim navodnim venčanjem.

Spomenuti tvit nastao je kao šala fanova ove grupe, što se može videti i iz nekih komentara (1, 2, 3). Ta šala je nastala u cilju promocije pomenute grupe, a po uzoru na viralnu priču koja je na sličan način uspela da zavara internet 2017. godine, o dve članice drugog kej-pop benda.

Uz sve navedeno, Blic je pogrešno citirao tvit, pa je 170 milijardi postalo 149 milijardi dolara, pri čemu nije spomenut izvor na osnovu kog je procenjena lista najbogatijih parova sveta.   

Kada je u pitanju zarada kej-pop zvezda, nijedna od njih nije ni blizu milijardera, a čak ni najbogatija osoba u Južnoj Koreji – Li Kun Hi (predsednik koncerna Samsung) nema bogatstvo koje se može meriti sa onim spomenutim u tvitu – on je vredan, po Forbsu, ’tek’ 20 milijardi dolara.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA