Sergej Trifunović nije izjavio da su Srbi „genocidan narod“


Na naslovnim stranama dva tabloida 12. jula objavljena je identična dezinformacija, s malo drugačijom jezičkom formulacijom: dok „Srpski telegraf“ javlja da je Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana i glumac, izjavio „Srbi su genocidan narod“, konkuretski „Alo“ opredeljuje se za nešto sažetiju formu: „Sergej: Srbi su genocidni“.

Pokret slobodnih građana preneo je 11. jula izjavu Sergeja Trifunovića u kojoj se navodi sledeće: „Na ovaj dan želim da još jednom ukažem poštovanje žrtvama genocida, jer to jeste bio genocid, kako su definisale Ujedinjene nacije kao međunarodni zločin namernog potpunog ili delimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa”.

Tabloidi kao jedini izvor kojim potkrepljuju naslov navode saopštenje PSG-a. Međutim, u njemu Trifunović ni na jednom mestu ne zagovara tezu kolektivne odgovornosti niti proglašava Srbe genocidnim narodom.

Upitan da li je prethodnih dana dao izjavu koju mu pripisuju „Srpski telegraf“ i „Alo“, Sergej Trifunović za FN Tragač odgovara odrično: „Naravno da ne. Ja sam Srbin. Da li zaista mislite da bih mogao za sebe da kažem da sam genocidan?“

 

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA