„Dnevniku“ se priviđaju krokodili i ekstazi u Tenesiju


Policija iz Loreta, gradića iz američke države Tenesi, okačila je objavu na društvene mreže koju su u narednim danima prenele bezmalo sve svetske agencije i veliki broj medija. Status na zvaničnoj Fejsbuk stranici policije Loreta usledio je nakon vesti o hapšenju kriminalca koji je pokušao da se reši velike količine metamfetamina kroz WC šolju.

Ovom objavom, lokalna policija želela je da se našali pošto je (između ostalog) napisala kako ne treba bacati narkotike u WC šolju da se ne bi drogirale patke, guske i aligatori, jer je i sama policija u strahu kako bi se sa svime time, a naročito metom nadrogiranim aligatorima, nosili u susednoj Alabami, u koju rekom otiču otpadne vode iz njihovog naselja.

Novosadski Dnevnik takođe je preneo ovu vest. Ipak, u Dnevnikovoj verziji aligatori su postali krokodili, šaljiva objava postala je zvanično saopštenje policije, Fejsbuk je postao Tviter, a metamfetamin postao je ekstazi.

Marko Đurakić, asistent sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, izjavio je za Tragač da „aligatori i krokodili nisu ista vrsta životinja, ali su bliski rođaci”. Takođe, potvrdio nam je da krokodili na južnoj Floridi i na Karibima borave u slanim vodama, a da su aligatori ti koji su prisutni i u slatkim vodama.
Mape distribucije aligatora i krokodila u Americi. Crvenom bojom označen je položaj savezne države Tenesi.
Tenesi je kontinentalna država kojoj je najbliža slana voda, a verovatno i krokodil iz divljine, na više od 900 km. Policija iz Loreta uopšte nema zvaničan Tviter nalog, a ekstazi i met su dva različita (premda po sastavu slična) narkotika.
Zanimljivo je da su istu vest, ali bez ovih grešaka preneli i Blic, 021.rs, Kurir, Telegraf i Alo.

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA