A od Amerike – izlaz na albansko primorje


Tokom proteklih nekoliko nedelja domaći mediji su izneli različite scenarije o tome šta bi Srbija mogla da dobije ukoliko prizna nezavisnost Kosova. Tako bi, prema pisanju Srpskog telegrafa, Srbija zauzvrat dobila od Trampa eskadrilu od 14 novih aviona F-16, deset milijardi dolara za infrastrukturne projekte, ubrzan ulazak u EU, najkasnije do 2024. godine, kao i specijalne veze Srbije i Republike Srpske.

Za darivanje nije raspoložen samo Tramp, već i Angela Merkel, koja će prema navodima tabloida kao kompenzaciju Srbiji ponuditi fabriku Folksvagena.

Ovde se lista darodavaca ne završava: Tanjug piše, a prenose Blic, RTV, Pink, Novosti, Dnevnik, Informer, 021, Alo, B92, Telegraf, Kurir, Srpski dnevnik, Srbija24, Novine novosadske, Novinar, Dnevne.rs i Webtribune da se direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli založio za takozvani „Trumanov plan”, koji je 1919. izneo američki predsednik Hari Truman. Srbija bi prema ovom planu dobila izlaz na more, što je Kopli zamislio kroz izgradnju koridora od Srbije do zapadne Albanije.

Metodom kopi-pejst novinarstva čitav niz medija nekritički je preneo informaciju „Trumanovom planu” koja nema istorijsko uporište, budući da Hari Truman nikako nije mogao da u svojstvu predsednika SAD izlaže geostrateške planove 1919. godine, s obzirom na to da se tada bavio preduzetništvom. Predsednik će postati tek 26 godina kasnije.

Naime, 1919. godine na čelu SAD bio je Vudro Vilson, koji je zaista u 11. od svojih „Četrnaest tačaka“ naveo planove za Balkan, koji uključuju izlaz na more za Srbiju. Taj plan nije, međutim, obznanjen 1919. godine – kako mediji navode – već januara 1918.

FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA