Informer izmislio izjavu Federike Mogerini


Dnevni list „Informer“ objavio je lažnu vest da je Federika Mogerini, šefica diplomatije Evropske unije, izjavila da ukoliko Evropska unija u najkraćem roku ne primi Srbiju u svoju zajednicu, postoji opasnost od izbijanja rata na području Balkana i cele Evrope.

Tekst uzbunjujućeg naslova „Mogerini: Biće rata ako EU hitno ne primi Srbiju“ do kraja je ispunjen rečenicama Mogerinijeve o tome kako je ujedinjenje Zapadnog Balkana sa ostatkom Evrope jedan od načina da se preduprede budući nemiri na evropskom kontinentu. Ove reči, navedeno je, Visoka predstavnica EU za spoljne poslove izgovorila je tokom izlaganja na Univerzitetu Oksford.

Na zvaničnom sajtu Evropske unije transkript ovog govora objavljen je u celosti. U njemu Mogerinijeva ni u jednoj rečenici ne predviđa ovako mračnu budućnost Evrope. Ona je naglasila da je jedan od razloga postojanja Evropske unije i sprečavanje rata na kontinentu i da je uključivanje Zapadnog Balkana bitno jer je pre 20 godina to bilo ratno područje. U transkriptu njenog govora, Srbija nijednom nije pomenuta.

Od pres službe Federike Mogerini dobili smo potvrdu da ona nikada nije izjavila išta slično onome što je navedeno u naslovu i lidu iz Informera.

Lažnu vest su preneli Alo i Srbija Danas.

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA