Informer protiv Ćosića: Hajka potkovana lažima


U tekstovima kojima napada Jugoslava Ćosića Informer peti dan zaredom na svojim naslovnicama objavljuje montiranu sliku bivšeg albanskog policajca Erzena Brecanija predstavljajući ga kao biznismena Baškima Ulaja.

Informer je objavio slku Brecanija na kojoj su mu fotomontažom dodate tetovaže na grudima, i predstavio ga kao Baškima Ulaja, biznismena sa kojim Ćosić navodno sarađuje. 

Ubrzo nakon prve objavljene naslovnice sa lažnom slikom, redakcija N1 objavila je prilog  o ovom slučaju gde je objašnjeno da je u pitanju fotomontaža. Dan kasnije, Informer se osvrnuo na prilog N1 i nastavio da potvrđuje da se na slici zaista nalazi Ulaj, a kao neoborivi dokaz predstavili su činjenicu da je istu fotografiju pokazao i poslanik crnogorske Skupštine Nebojša Medojević na sednici prošle godine, a da ga od tada niko nije demantovao.

Elementi naslovnih strana Informera, 16/17, 18, 19, 20. i 21. novembar

Ipak, na slici se zaista nalazi Brecani, a ne Ulaj. Obrnutom pretragom moguće je utvrditi da se na slici ne nalazi osoba koja je potpisana u Informeru, ali i da je zaista reč o fotomontaži. Tetovaže koje se Brecani ima na slici u Informeru i na fotografiji koju je koristio crnogorski političar zapravo ne postoje niti su ikada postojale, što se lako može utvrditi uvidom u Brecanijev Fejsbuk profil. Tetovažu letećeg penisa sa fotomontaže kreirala je tatu umetnica iz Kentakija.

Čak i nakon što se ovakve vesti, kojima se mediji povezuju sa ekstremističkim i kriminalnim strukturama, pokažu kao netačne, predatorski mediji po pravilu nikad ne objavljuju izvinjenje ili ispravku.

Milovan Nikolić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA