Ne, Sjedinjene Države nisu ostale bez predsednika, kako tvrdi Espreso


Portal Espreso objavio je jutros „udarnu vest“ pod naslovom „SJEDINJENE DRŽAVE OSTALE BEZ PREDSEDNIKA! Tramp OPOZVAN!“, uz propratno objašnjenje „Kraj mandata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država“. Naslov je kasnije promenjen, ali je originalna verzija sačuvana na linku iznad. Lažnu vest je sa Espresa prepisao i portal A1 info.

Predstavnički dom Kongresa glasao je za opoziv predsednika Donalda Trampa, ali to ne znači da je Trampov mandat završen. O tome će narednog meseca odlučivati Senat, gde je za smenu s funkcije neophodna dvotrećinska većina glasova, a u trenutnom sastavu republikanci čine prostu većinu, što pobedu demokrata čini malo verovatnom.

Tramp je za predsednika SAD izabran 2016. godine i prvi mandat će mu isteći u januaru 2021. godine. Ukoliko dve trećine članova Senata procene da je Tramp zloupotrebio položaj ili opstruisao Kongres, što mu je stavljeno na teret u predstavničkom domu, mandat bi mogao da se završi celu godinu ranije, u januaru 2020. U tom slučaju njegovu funkciju bi do okončanja izbora obavljao aktuelni potpredsednik Majk Pens.

U isto vreme, Informer je preneo dezinformaciju da je „Senat SAD opozvao američkog predsednika“, iako se Senat o tom pitanju još nije izjašnjavao. Tekst, koji je prenela i Pravda, kasnije je izmenjen, ali su na Guglu i društvenim mrežama ostale sačuvane originalne verzije, na koje su nam ukazali čitaoci.

FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA