Ne, Evropski savet nije označio Ostrog kao „teroristički štab“


Više medija u proteklih nekoliko dana objavilo je tekstove u kojima se tvrdi da je u „izveštaju Evropskog saveta“, a zapravo u izveštaju organizacije pod nazivom „Evropski savet za spoljne poslove“ manastir Ostrog označen kao teroristički štab u kojem se pripremao državni udar u Crnoj Gori 2016. godine, te da iza tih navoda stoje „NATO stručnjaci“ Havijer Solana, Marti Ahtisari, Džordž Soroš, Karl Bilt i Bernar Kušner.

Naime, ovi političari, diplomate i lobisti jesu članovi Evropskog saveta za spoljne poslove, ali nisu autori publikacije na koju se u tekstovima referiše niti ta publikacija predstavlja njihove stavove, potvrdila je za Tragač jedina autorka izveštaja, Beata Huska.

Uvidom u istraživanje može se zaključiti da se Ostrog nigde eksplicitno ne pominje. Huska navodi da u publikaciji nije navela ime manastira jer joj je njen izvor preneo samo informaciju da se u jednom manastiru Srpske pravoslavne crkve odigrao sastanak inicijatora neuspešnog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Takođe, autorka za Tragač podvlači da njen izveštaj ne govori o manastiru Ostrog niti o bilo kom manastiru Srpske pravoslavne crkve kao o „terorističkom štabu“.

Tekst koji pogrešno tumači publikaciju Beate Huske prvo se pojavio na portalu Republika 27. januara, da bi se dan kasnije našao na naslovnoj strani Srpskog telegrafa, a zatim 29. januara i u štampanom izdanju Večernjih novosti nakon čega se proširio na internetske portale Novosti, Informer, Srbija Danas, Espreso, Pravda, Srbin info i Balkans press.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA