Laž do laži: žene sa kolaža nisu žrtve migranata


Fejsbuk stranica Anonymous Srbija objavila je kolaž od 12 fotografija žena koje su navodno napali migranti, sa porukom Evropske preživele žene, napadnute od migranta. Mnoge nisu žive. 40.000 kriminalnih napada od njih samo u 2019. u Nemačkoj.

Međutim, istina je da ne postoji nijedan dokaz da su žene sa slika žrtve migranata, kao i to da većina fotografija datira iz perioda pre početka migrantske krize 2015.

 

Na prvoj fotografiji se nalazi Kristina Vest (Christina West) koja je bila žrtva policijskog nasilja 2013. na Floridi (SAD) kada je uhapšena zbog vožnje dok je bila pod dejstvom alkohola. Vest je objavljena u Dejli mejlu (Daily Mail) zajedno sa snimkom hapšenja ove žene.

Druga fotografija prikazuje Šeli Džeso (Shelley Jesso) iz gradića u Njufaundlendu (Kanada) koja je u avgustu 2009. napadnuta tokom trčanja. Kako piše kanadski portal Macleans napadač Robert Rouv udario je Džeso u lice, nakon čega je uhapšen. Razlog napada je imanje koje je žrtva nasledila u tom gradu.

Na trećoj fotografiji je Emili Mekafri (Emily McCaffrey) iz Amerike koja je u novogodišnjoj noći između 2008. i 2009. bila žrtva porodičnog nasilja.

Na četvrtoj fotografiji je Rebeka Biti (Rebecca Beattie) iz Engleske koju je u aprilu 2012. napao bivši momak, pisao je Dejli mejl.

Peta fotografija dolazi iz Danske i na njoj je Nana Skovmand (Nanna Skovmand) koju su 2014. napali mladići. Vest je u decembru 2014. objavio jedan danski portal.

Na šestoj fotografiji je Australijanka Britani Merik (Brittany Merrick). Nju i njenu prijateljicu je 2015. napao muškarac. Kako je u decembru 2015. pisao Sidni morning herald (The Sydney Morning Herald) Šon Ruder ih je napao posle izlaska za vreme Boksing deja, tačnije dan posle katoličkog Božića.

Sedma fotografija prikazuje Lusi Njuman (Lucy Newmann) iz Škotske i datira iz januara 2009. kada ju je napao jedan muškarac, kako Dejli mejl navodi, „zato što je Engleskinja”.

Osma fotografija datira iz 2013. iz Mančestera i na njoj je Ejmi Rej Feris (Amy Rae Ferris), žrtva napada jedne žene nakon što je izvadila svežanj novca da plati poklone koje je kupila deci.

Za žene sa devete i desete fotografije teško je utvrditi imena. Što se tiče devete slike, prema nemačkoj stranici Mimikama ne zna se tačno ni od kada ona datira, ali se provlači kroz više različitih tekstova i pominju se incidenti u različitim gradovima (Keln, Štutgart i Mančester), dok se deseta može pronaći u tekstu koji je 2000. objavio Bi-Bi-Si, a ista slika se nalazi i u knjizi irskog autora Rodija Dojla „Žena koja je naletela na vrata” iz 2011. posvećenoj ženama koje su bile žrtve nasilja.

Sajt Mimikama otkrio je i da se na jedanaestoj fotografiji nalazi američka pornografska glumica Šona Leni (Shawna Leneé) i kažu da ona nije žrtva bilo kakvog incidenta, već da je našminkana kako bi izgledalo da joj krvari nos. Ova slika je iz 2012. godine.

Poslednja fotografija u kolažu objavljenom na Fejsbuk stranici Anonymous Srbija uopšte i ne prikazuje ženu, već univerzitetskog profesora Paula Kolera (Paul Kohler). Njega je zapravo 2014. napao provalnik u njegovoj kući u Londonu, a tu vest je objavio i Bi-Bi-Si.

Pored ovih, nemačka stranica je pisala o još četiri fotografije koje su isečene iz kolaža koji je objavljen na srpskoj Fejsbuk stranici.

Marko Apostolović, FakeNews Tragač

 

Update (6. 2. 2020). Stranica Anonymous Serbia uputila je nakon naše analize izvinjenje svojim pratiocima: „Nedavno je na našoj stranici osvanula objava sa fotografijama žena koje su navodno pretrpele fizičke napade migranata. Ispostavilo se ubrzo da te žene nemaju veze sa migrantskim nasiljem! (…) Iskreno se izvinjavamo zbog ove neprijatnosti našim vernim pratiocima kojih je svakoga dana sve više i obećavamo da ćemo ubuduće biti odgovorniji po pitanju ozbiljnih objava. Hvala Vam na poverenju i razumevanju, opravdaćemo ih.”

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA