Ruska disciplina na mimovima: nema ni lavova ni brze konferencije


Društvenim mrežama i portalima ovih dana kruže dva mima koja ilustruju navodnu disciplinu u Ruskoj Federaciji za vreme pandemije virusa korona.

Prvi mim, koji je objavio i Espreso, prikazuje lava na ulici, uz podatak da je Rusija pustila 500 lavova na ulice kako bi osigurala da građani ne napuštaju svoje stanove za vreme karantina. Šaljiva vest načinjena je pomoću servisa Break your own news, koji vam omogućava da unesete naslov, podnaslov i sliku, na osnovu čega se kreira vizual nalik dizajnu televizijskih vesti. Za ove potrebe neimenovani autor se poslužio slikom lava Kolumbusa koji se prošetao ulicama Johanesburga.

Drugi mim bazira se na Putinovoj slici i sledećem tekstu: „Stigla korona u Rusiju i Putin sazvao pres konferenciju: Građani Rusije, imate dve opcije – 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora. Doviđenja. Kraj pres konferencije“. Kolege sa portala Raskrinkavanje.ba pretražile su registar svih Putinovih izjava i ustanovili da ona sa mima nije izgovorena, dok je Raskrikavanje utvrdilo da je nešto najbliže sadržaju sa mima kroz saopštenje izdala uprava grada Moskve, upozorivši da će oni koji ne poštuju pravilo karantina trpeti zakonske posledice.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (30. maj 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA