Amerikanac iz Novog Sada nije pominjao genocid u svom vlogu


Nakon što je Čarls Kater, Amerikanac koji živi u Novom Sadu, na svoj Jutjub kanal postavio video u kom govori o razlozima zašto je ostao u Srbiji za vreme pandemije, voditelj emisije „Novo jutro”, koja se emituje na televiziji Pink, Predrag Sarapa pogrešno je interpretirao njegove reči.

Kater se u svom vlogu zapitao zašto ne ostati u državi koja je preživela mnoge ratove, bolesti i finansijske neprilike koje su je zadesile kroz istoriju. Pomenuo je Balkanske ratove i Prvi svetski rat, a nakon toga tuberkulozu, devedesete, hiperinflaciju i sankcije.

U emisiji televizije Pink „Novo jutro” emitovanoj 22. marta, u razgovoru sa dr Branimirom Nestorovićem bilo je reči o ovom video klipu, a voditelj Predrag Sarapa dotakao se pomenutog vloga, navodeći da je Kater kazao da su Srbi preživeli „dva Balkanska rata, genocid u Prvom svetskom ratu, genocid u Drugom svetskom ratu, genocid devedeset prve, devedeset pete“.

Karter ipak ni u jednom trenutku nije upotrebio izraz genocid, što je i sam potvrdio za FakeNews Tragač. Dodao je da je svestan da bi takav neprofesionalizam novinara mogao da mu naškodi.

– Agencija u kojoj radim ima kancelarije u sedam država regiona, a pored toga imam mnogo prijatelja iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Grčke, Mađarske, Makedonije. Kada me mediji loše citiraju i tvrde da sam rekao nešto što nisam, to je problem, ali nažalost nije prvi put da iz dugačke priče uzmu deo i izvuku ga iz konteksta – rekao je Karter.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA