U Švedskoj nema masovnog čipovanja zbog koronavirusa


Portali Espreso i Vaseljenska nedavno su objavili vest da je zbog epidemije koronavirusa u Švedskoj započelo čipovanje ljudi. Oni su ovu vest zasnovali na izjavi penzionisanog ruskog tenisera Marata Safina i proširili je.

Svoju tvrdnju da je koronavirus uvod u čipovanje ljudi ovi mediji su potkrepili navodima da su o tome „pisali razni svetski mediji“ i „naveli pojedini stučnjaci“ od kojih ni jedni ni drugi nisu direktno navedeni.

Takođe, tvrdnja da je „Švedska zakonom uredila čipovanje ljudi“ ne može biti tumačena kao uvod u organizovano masovno čipovanje, jer, kako su nam na upit mejlom odgovorili iz švedskog Nacionalnog odbora za zdravlje i blagostanje, švedski ustav zabranjuje državi da instalira mikročipove bilo kome ko živi u Švedskoj, a ako pojedinac želi da ugradi mikročip u svoje telo na sopstvenu inicijativu nema zakona koji bi ga u tome sprečili.

Jedan od pionira ove delatnosti u Švedskoj je Jovan Osterlund, koji je 2013. osnovao firmu „Biohax International“ koja se bavi ugradnjom čipova. Kako objašnjava u jednom od videa, čipovi se koriste u različite svrhe, poput plaćanja, identifikacije i beleženja podataka iz medicinskog kartona.

Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (30. maj 2023): Portal Espreso ispravio je neutemeljene navode.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA