Izmišljena tužba protiv Bila Gejtsa dovela do izmišljenog zaključka


Portal pokreta Živim za Srbiju nedavno je objavio vest da je Robert F. Kenedi Mlađi pobedio Bila Gejtsa na sudskom procesu, kao i da je tim suđenjem dokazano da „(…)u Americi nijedna vakcina nije prošla testove kvaliteta“. Kao jedan od izvora navodi se američki portal C-vine, sa kojeg je preuzet veći deo teksta.

U tekstu se navodi i to da je RFK, sinovac bivšeg američkog predsednika, u svojoj tužbi od američke Vlade tražio „relevantne dokumente koji dokazuju da su sve vakcine, koje su odobrene od strane države u protekle 32 godine testirane na kvalitet“, ali, kako navode, nisu pronašli nijedan dokument. Ovo je zapravo tvrdnja koju u svom tvitu iznosi i RFK, ali 2018. godine, a ne u aprilu ove godine, niti se proces vodio protiv Bila Gejtsa.

 

Ovim slučajem se bavio i američki sajt za proveravanje činjenica PolitiFact pre godinu dana, kada su analizirali Fejsbuk objavu sa sličnim tvrdnjama. Kako oni navode, na sajtu vaccines.gov koji pripada sajtu ministarstva zdravlja, može se videti kako po fazama izgleda proces provere vakcina.


Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA