Sudar na Fruškoj gori iz Rumunije


Snimak dva konja u galopu, od kojih jednog udara automobil, nije zabeležen na Fruškoj gori, već na Karpatima u Rumuniji. Ovu dezinformaciju je nekoliko medija preuzelo sa Fejsbuk stranice Volim Vojvodinu.

Dok je za Blic ovo „šok na Fruškoj gori”, za Informer „neverovatna scena snimljena na Fruškoj gori”, a za Alo „zastrašujući prizor na Fruškoj gori” nijedan od ovih portala nije proverio poreklo video-snimka, niti došao do informacije da on nije zabeležen kod sela Divoš na Fruškoj gori, nego u opštini Arđeš u Rumuniji.

Video je snimljen na putu Transfagarašan koji prelazi preko najviših vrhova južnih Karpata. Iako je Fejsbuk stranica Volim Vojvodinu u opisu video-snimka naglasila da se događaj odvio danas, originalni video datira iz maja 2017. godine.

Ovu vest preneli su još i portali Dnevne i Smuti.info.

Naknadna napomena (20. 9. 2020): Portal Luftika je prvobitno preneo netačnu vest, ali je nakon analize FN Tragača na sam početak teksta dodao napomenu o grešci.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA