Račun za longetu predstavili kao cenu testa na koronu


Fotografija koju su preneli pojedini mediji ne prikazuje račun za test na virus korona u Nemačkoj, već za uslugu stavljanja longete pacijentu.

Iako se u zaglavlju pominje da je osoba negativna na virus korona, ovaj račun se ne odnosi ni na kakvu vrstu testa na COVID-19. Pre lekarske intervencije u brojnim zdravstvenim ustanovama u Nemačkoj pacijent mora biti testiran, a ta procedura se sprovodi zbog sprečavanja širenja virusa korona među medicinskim osobljem. Iznos od 18,7 evra koja se navodi kao cena testa na virus korona zapravo je iznos koji pacijent treba da plati zbog troškova stavljanja specijalne longete (Quengelverband).

Ukoliko samoinicijativno želite da se testirate u Nemačkoj cena koju ćete platiti zavisi od lokacije, osiguranja, poštarine i ustanove, pa tako u Hamburgu iznos varira između 130 i 150 evra, dok je u Diseldorfu veći od 200 evra. U Srbiji takav test trenutno košta 6000 dinara i nije skuplji od nemačkog, kao što se u spornom tekstu tvrdi.

Ovu vest preneli su portali Direktno, Srbin.info i Vestinet.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA