Kolumbijska ptica zapletena u dezinformacije


Na viralnom video-snimku iz Kolumbije mogla se uočiti gotovo nepomična ptica za koju su neki portali, vodeći se komentarima sa društvenih mreža, naveli da je možda smeštena u „paralelnu stvarnost” ili je na nju uticala 5G mreža. Ptica je zapravo bila zapletena u kanap kojim se pušta zmaj.

Portali su preneli da je ptica sa snimka golub, ali se zapravo radi o ptici iz porodice čaplji. Ona nije bila „zaleđena” ili deo paranormalne pojave, već se uplela u kanap kojim se pušta zmaj, a koji je bio zamršen između kuće i antene. Pticu su spustili i raspleli vatrogasci grada Tulua (1, 2), koji su je zatim pustili na slobodu u okolini jezera Lago Čilikote (Lago Chilicote).

Video koji je pri prvom gledanju stvarno mističan kod portala je pospešio kreativnost u smišljanju naslova koji mogu da doprinesu klikabilnosti, ne proveravajući epilog ovog događaja u kolumbijskim medijima. Neki od naslova su:

  • HOROR! 5G BUKVALNO ZALEDIO PTICU U LETU! STOJI U VAZDUHU NEPOMIČNO! NEVEROVATNI SNIMCI IZ JUŽNE AMERIKE!
  • Paralelna stvarnost: Nepomičan golub uočen – na nebu
  • BELI GOLUB NEPOMIČNO STAJAO U VAZDUHU: Meštani zabeležili a onda otkrili biblijsko značenje ove pojave!

Ovu vest preneli su portali Sputnik, Alo, Espreso, Srbin.info, Nulta tačka, Glas-javnosti, Vestinet i Objektiv.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (31. maj 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA