Protest u Berlinu: 15x uvećan broj učesnika i fotografija iz Ciriha

Protest uzrokovan merama za suzbijanje virusa korona okupio je u Berlinu dvadesetak hiljada demonstranata, ali je njihov broj na pojedinim domaćim portalima i društvenim mrežama procenjen na nekoliko stotina hiljada, pa čak i preko milion.

Demonstracije u Berlinu posledica su nezadovoljstva merama protiv suzbijanja virusa korona, na čijem primenjivanju država insistira zbog povećanog broja obolelih u poslednjih nekoliko dana. Berlinska policija je na svom Tviter profilu objavila da je na ulice izašlo oko 17.000 građana, dok pojedini mediji broj demonstranata procenjuju na 20.000 (1, 2, 3). Portali Srbin.info i Naša borba u svojim tekstovima navode da je u glavnom gradu Nemačke na ulice izašlo „više od 300.000 ljudi”.

Portali su preneli i informaciju da je „širom Nemačke na ulice izašlo više od milion ljudi”, iako su demonstracije u Berlinu bile opštenemačke, pa su tamo dolazili i stranovnici drugih gradova. Tviter objava u kojoj je naznačeno da je u Berlinu bilo „oko dva miliona ljudi” ima više od 1.000 lajkova i 100 retvitova.

Društvenim mrežama se proširila i fotografija sa Ulične parade u Cirihu održane 2019. godine koja je okarakterisana kao forografija sa jučerašnjeg protesta. Ova objava je samo na Fejsbuku podeljana skoro 600 puta.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

08/06/2021

Ne, Tramp nije nosio pantalone naopačke

Portali Espreso, Objektiv, Srbija danas, Novosti, Kurir, Krstarica, Mondo, kao i Alo u svom današnjem štampanom izdanju, preneli su spekulaciju sa društvenih mreža da je Donald Tramp…

07/06/2021

Ne, u Indiji nije usnimljen vanzemaljac

Portali Pink, Informer, Alo i Naj portal preneli su viralni video na kom se navodno vidi vanzemaljac snimljen u Indiji. Međutim, na snimku se vidi gola žena…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA