Protest u Berlinu: 15x uvećan broj učesnika i fotografija iz Ciriha


Protest uzrokovan merama za suzbijanje virusa korona okupio je u Berlinu dvadesetak hiljada demonstranata, ali je njihov broj na pojedinim domaćim portalima i društvenim mrežama procenjen na nekoliko stotina hiljada, pa čak i preko milion.

Demonstracije u Berlinu posledica su nezadovoljstva merama protiv suzbijanja virusa korona, na čijem primenjivanju država insistira zbog povećanog broja obolelih u poslednjih nekoliko dana. Berlinska policija je na svom Tviter profilu objavila da je na ulice izašlo oko 17.000 građana, dok pojedini mediji broj demonstranata procenjuju na 20.000 (1, 2, 3). Portali Srbin.info i Naša borba u svojim tekstovima navode da je u glavnom gradu Nemačke na ulice izašlo „više od 300.000 ljudi”.

Portali su preneli i informaciju da je „širom Nemačke na ulice izašlo više od milion ljudi”, iako su demonstracije u Berlinu bile opštenemačke, pa su tamo dolazili i stranovnici drugih gradova. Tviter objava u kojoj je naznačeno da je u Berlinu bilo „oko dva miliona ljudi” ima više od 1.000 lajkova i 100 retvitova.

Društvenim mrežama se proširila i fotografija sa Ulične parade u Cirihu održane 2019. godine koja je okarakterisana kao forografija sa jučerašnjeg protesta. Ova objava je samo na Fejsbuku podeljana skoro 600 puta.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA