Plenković pet puta pomenuo srpske žrtve, Informer tvrdi da nije nijednom


U sklopu ovogodišnjeg obeležavanja Oluje hrvatski premijer Andrej Plenković održao je govor koji je Informer u svom jučerašnjem štampanom izdanju prekomponovao i dekontekstualizovao, izbacivši sve pomirljive poruke i lažno navodeći da Plenković „nije ni spomenuo srpske žrtve“, iako ih je hrvatski premijer pomenuo u pet navrata.

Radi lakšeg razumevanja Informerovog manipulativnog citata hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, FN Tragač prenosi citat Informera u celosti, a u daljem tekstu isti citat biće analiziran rečenicu po rečenicu.

„Oluja“ je završna operacija kojom je onemogućena sudbina Srebrenice i konačno oslobođena Hrvatska u ratu koji je bio nametnut. Legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za zločine, a od Srba očekujem da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda. Brojni ratni zločini počinjeni su na osnovu velikosrpske ideologije, za koje niko nije odgovarao. Svi zločini koji ne zastarevaju nastaviće se dalje procesuirati. Važno je da hrvatski Srbi u „Oluji“ ne vide samo egzodus svog naroda već i završetak rata koji je stvorio uslove za njihov povratak.

 

ANALIZA

„Oluja“ je završna operacija kojom je onemogućena sudbina Srebrenice i konačno oslobođena Hrvatska u ratu koji je bio nametnut“

Ovu rečenicu Plenković tokom svog govora nije izgovorio u celini, već je naglasio da je akcijom Oluja „razbijen obruč oko Bihaćke enklave u kojoj je 170 hiljada ljudi bilo pod trogodišnjom opsadom i kojima je pretila sudbina Srebrenice“. Takođe, Plenković jeste spomenuo da je rat bio nametnut, ali u drugačijem kontekstu, spominjući u istoj rečenici i Srbe koji su izgubili živote u tom istom ratu: „Kao zemlja koja je pobedila u nametnutom ratu, sa brojnim nedužnim civilnim žrtvama žalimo zbog svih stradalih, osobito civila i ne samo Hrvata, nego i Srba i svih drugih nacionalnosti“ rekao je Plenković.

„Legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za zločine, a od Srba očekujem da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda“

Da „Legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za zločine“ Plenković je zapravo rekao misleći na srpske žrtve u Oluji, što dokazuje njegova rečenica koja je prethodila onoj iz Informera. Ceo Plenkovićev citat koji se odnosi na legitimnost prava na odbranu zapravo je zvučao ovako: „Utoliko, više žalimo i za žrtve ratnih zločina počinjenih sa hrvatske strane, kojih je nažalost bilo. Jer legitimno pravo na odbranu nije i ne može biti opravdanje za nedelo, te je svaki takav čin bolan za sve porodice žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i odbrambeni karakter domovinskog rata“ rekao je Plenković.

Da se od Srba očekuje da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda, još jedan je dekontekstualizovan citat Plenkovića, kojem je prethodio i poziv hrvatskom narodu da osudi hrvatske zločine nad Srbima. Ceo citat izgledao je ovako:

„Na kraju, treba iskazati dužno poštovanje (u originalu – pijetet) prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska, srpska ili druge nacionalnosti, dužno poštovanje (pijetet) prema nedužnim hrvatskim žrtvama od Vukovara do Dubrovnika, preko Voćina, Savorskog i Škabrnje. Dužno poštovanje (pijetet) i prema nedužnim srpskim žrtvama od Paulin Dvora do Varivoda, čime ne dovodimo u pitanje legitimnost ni pravednost domovinskog rata, niti umanjujemo pobedu postignutu u Oluji. Naprotiv, time pokazujemo velikodušnost i humanost pobednika koji uprkos svemu žali zbog svakog posrtaja i nesprečenog zločina. Isto to očekujemo od svih delova hrvatskog društva, posebno od predstavnika Srba u Hrvatskoj koji takođe trebaju jasno osuditi sve zločine počinjene protiv Hrvata. Imajmo svi hrabrosti i ljudskosti da podjednako iskažemo dužno poštovanje (pijetet) prema nevinim žrtvama drugih naroda“ rekao je Plenković.

„Brojni ratni zločini počinjeni su na osnovu velikosrpske ideologije, za koje niko nije odgovarao“

Ovaj deo Informerovog citata Plenkovićevog izlaganja predstavlja ujedno i jedinu rečenicu za koju se može reći da je relativno korektno preneta. Ipak, Informer je ovde izbegao da prenese i narednu rečenicu Plenkovića koja se odnosi na srpske žrtve. Originalni citat izgleda ovako:

„Prisećamo se i svih civilnih žrtava i među njima brojnih žrtava ratnih zločina počinjenih širom Hrvatske u ime velikosrpske ideologije, tim više što za mnoga od tih nedela još niko nije odgovarao. Utoliko, više žalimo i za žrtve ratnih zločina počinjenih sa hrvatske strane, kojih je nažalost bilo“ rekao je Plenković.

Svi zločini koji ne zastarevaju nastaviće se dalje procesuirati.

Oslanjanjem se na Informerov citat moglo bi se tumačiti da je Plenković ovom rečenicom mislio samo na zločine počinjene nad Hrvatima od strane Srba, ali kada se govor premijera Hrvatske sagleda u celosti dolazi se do drugačijeg zaključka.

„Bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja, svi oni zločini koji ne zastarevaju nastaviće se i dalje procesuirati“ rekao je Plenković.

„Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda već i završetak rata koji je stvorio uslove za njihov povratak

Poslednja rečenica Informerovog citata sama po sebi ne bi bila problematična da joj nisu prethodile rečenice koje je Informer izvukao iz konteksta i sklopio u celinu koja odgovara narativu njegovog teksta. Treba naglasiti da je Plenković, pre nego što je izgovorio ovu rečenicu napomenuo i da je Oluja „bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe koji je ponajpre povezuju sa odlaskom dela srpskog stanovništva iz njihovih domova i zavičaja“.

On je takođe naveo da je činjenica da je Hrvatska, nakon Oluje, uložila napore da osigura povratak hrvatskih Srba koji su se hteli vratiti u domovinu. „Ali isto je tačno da još uvek ima poteškoća koje treba otkloniti da bi se oni (Srbi) po svemu osećali ravnopravnima i kako bi imali sve uslove za život dostojan 21. veka. Isto tako znamo da su brojni hrvatski Srbi na slobodnim područjima širom Hrvatske sve vreme rata delili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i hrvatski branitelji čime se treba ponositi. Isto tako važno je da hrvatski Srbi u „Oluji“ ne vide samo egzodus svog naroda već i završetak rata koji je stvorio uslove za njihov povratak“, rekao je Plenković.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA