Rojters nije ocenio da je ruska vakcina „pokazatelj nadmoći“ Moskve


Naknadni unos (19. 8. 2020): Portal Sputnjik, nakon reakcije FN Tragača na vest pod naslovom Britanska agencija: ruska vakcina pokazatelj nadmoći, izmenio je naslov kao i sadržaj spornog teksta i ovog puta korektno preneo vest britanske novinske agencije Rojters. Sputnjik u svojoj ispravci navodi da je agencija Tanjug netačno prenela citat agencije Rojters.

Portal Sputnjik u utorak je objavio vest u kojoj tvrdi da je britanska novinska agencija Rojters skorašnji pronalazak vakcine za virus korona u Rusiji ocenila kao demonstraciju „naučne dovitljivosti i nadmoći“ Moskve.

Sputnjik u svom tekstu navodi da je „Rusija postala prva zemlja u svetu sa zvanično atestiranom vakcinom protiv korona virusa, posle nepuna dva meseca testiranja na ljudima, čime je Moskva demonstrirala naučnu dovitljivost i nadmoć”, pripisujući ove reči novinskoj agenciji Rojters.

Ipak, uvidom u tekst Rojtersa, može se zaključiti da je britanska agencija zapravo navela da je „Rusija postala prva zemlja na svetu koja je odobrila vakcinu protiv Kovida 19 nakon manje od dva meseca testiranja na ljudima, što je Moskva pozdravila kao dokaz sopstvene naučne pronicljivosti.“

Portal Sputnjik je u svom tekstu izmenio rečenicu Rojtersa kako bi sámu agenciju naveo kao izvor ocene, tj. pohvale. Pomenutu vest pored Sputnjika preneli su i portali Nacional Online i Naša Borba.

 

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA