Portal „Srbija danas“ izvukao snimak star pet godina i proglasio revoluciju


Portal Srbija danas juče je objavio vest pod naslovom „BAGEROM NA REŽIM, GOLIM RUKAMA NA POLICIJSKI AUTO: Narod krenuo u “revoluciju” protiv Milove torture! (VIDEO)“. U tekstu je plasiran snimak revoltiranih građana Crne Gore koji se sukobljavaju sa tamošnjom policijom u nameri da probiju policijsku blokadu na lokaciji koja u tekstu nije otkrivena, uz navod da „za sada nije poznato o kojoj lokaciji je reč“ – iako je lokacija poznata, ispostaviće se, već pet godina.

Na snimku se vidi kako nezadovoljni građani, koristeći samo sopstvenu fizičku snagu, pomeraju nekoliko automobila crnogorske policije, a zatim propuštaju bager duž „oslobođenog“ puta.

Ovaj snimak u tekstu Srbije danas okarakterisan je kao „bager revolucija u Crnoj Gori“, a objavljen je u trenutku kada tenzije usled predstojećih parlamentarnih izbora rastu kako na ulicama Crne Gore, tako i u medijima. Još uvek nerazjašnjena situacija u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti i dalje je katalizator za organizovanje raznih vidova protesta građana Crne Gore, ali konkretan snimak koji je objavila Srbija danas, a koji prikazuje uklanjanje policijskih vozila golim rukama, ipak nema veze sa aktuelnim tenzijama.

Pomenuti snimak je na Jutjubu objavljen još pre pet godina, tačnije 18. juna 2015. i zabeležili su ga novinari portala Vijesti koji su tada izveštavali o protestima rudara Rudnika boksita u blizini Nikšića. Kako Vijesti u svom izveštaju navode, rudari su tada bili nezadovoljni zbog neuspele prodaje njihovog rudnika koji je u tom trenutku bio u stečaju, što je radnike ostavilo u nepovoljnoj situaciji i s mesečnom platom od 193 eura.

Tog dana protest rudara završio se u obližnjem mestu Rubeža, gde je policija uspela da zaustavi radnike u nameri da sa mehanizacijom stignu do Podgorice, nakon što su rudari uspeli da „probiju“ šest policijskih blokada pomeranjem automobila. Kako su izvestile Vijesti, ovaj protest rudare je koštao 57 krivičnih prijava za 35 radnika.

Snimak koji je aktuelizovala Srbija danas potekao je sa Fejsbuk profila zamenika predsednika Udruženja bivših policajaca, vojnika i pripadnika službi bezbednosti „Pokret za bezbednu Srbiju“ Vladimira Savića, koga na ovoj društvenoj mreži prati nešto više od devet hiljada ljudi. Snimak je na Fejsbuku podeljen 356 puta i imao je 553 reakcije, a preneli su ga i portali Dnevne i Republika.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA