Protest u Fuldi predstavljen kao praznovanje terorističkog napada iz Beča


Viralni video-snimak na kom pripadnici islamske veroispovesti pevaju i uzvikuju „Alahu akbar” ne prikazuje „slavlje migranata nakon napada u Beču”, već deo internacionalnog protesta muslimana. Ti protesti započeti su pre terorističkog napada u Beču, kao reakcija na istupanje predsednika Francuske u vezi sa slobodom izražavanja karikaturista koji su prikazivali proroka Muhameda.

Prilikom pucnjave u Beču prošlog ponedeljka poginule su najmanje četiri osobe, a ranjeno je oko 20 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je tzv. Islamska država (ISIS), a pojedini predstavnici austrijske vlasti su to označili kao teroristički napad.

Nedugo nakon događaja u glavnom gradu Austrije na društvenim mrežama je postao viralan video-snimak na kom pripadnici islamske veroispovesti uzvikuju „Alahu akbar” i pevaju, a ovaj zapis je okarakterisan kao podrška napadačima iz Beča.

Ipak, video-snimak je nastao tri dana pre pucnjave i prikazuje protest muslimana u nemačkom gradu Fulda, kao jedne od brojnih demonstracija širom sveta, održanih zbog nezadovoljstva odlukom fancuskog predsednika Emanuela Makrona da zaštiti pravo na karikature koje prikazuju proroka Muhameda.

Na Instragram stranici STOP Naseljavanju migranata video sa lošom atribucijom pogledalo je više od 15 hiljada ljudi (uz oko 1.400 lajkova i 80 komentara), a objavu je na Tviteru podelio i lider pokreta Levijatan Pavle Bihali.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA