Strip Asteriks nije predvideo virus korona


Zbog aktera sa pseudonimom Koronavirus u stripu Asteriks iz 2017. godine portal Alo insinuira da je strip predvideo trenutnu pandemiju i da ona nije koincidencija. Iako je prvi slučaj COVID-19 zabeležen 2019. godine, za grupu virusa korona kod ljudi zna se od šezdesetih godina prošlog veka.

Tekst portala Alo baziran je na video-snimku koji je titlovan na srpski jezik i prikazuje mitropolita kiparske crkve Neofita koji objašnjava radnju stripa Asteriks iz 2017. godine i opisuje je kao „pripremanje naroda” na trenutnu pandemiju. Kao jedini dokaz te tvrdnje nudi se pseudonim lika iz stripa koji se predstavlja kao Koronavirus i koji je negativac. U video-snimku i tekstu portala Alo ne pominje se da se u istom broju stripa pojavljuju i likovi čiji nazivi podsećaju na druge termine iz oblasti medicine poput Lactus Bifidusa (nazvan po bakterijama laktobacilus i bifido), Betakarotena (beta-karoten) ili Zeroglutena (protein gluten).

COVID-19, koji je prouzrokovao sadašnju pandemiju, jeste otkriven posle objavljivanja ovog stripa, ali je on samo jedna vrsta virusa korona koja je prešla na ljude, a koji su prvi put dokumentovani u šezdesetim godinama dvadesetog veka.

Naša redakcija je ove godine dekonstruisala vest o muralu koji „predviđa“ pojavu novog virusa korona, kao i o sudbinskom pojavljivanju velikih pandemija na svakih 100 godina.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA