Štelovanje podudarnosti: epidemije na tačno 100 godina


U pokušaju da dokažu istorijski kuriozitet da se „velike epidemije u svetu javljaju na svakih 100 godina“ pojedini mediji su izdvojili tri „pošasti koje su zadesile svet 1720, 1820 i 1920“, te su prethodile pandemiji bolesti COVID-19.

Međutim, ono što domaći mediji nazivaju „neverovatnom istorijskom slučajnošću“ zapravo nije ništa drugo do medijski konstrukt, budući da su prilično proizvoljno izdvojene tri epidemije, a od njih se samo jedna pojavila, kako mediji navode, „baš u razmaku od 100 godina“.  Ako tome dodamo i da je zvanično prvi bolesnik zaražen korona virusom registrovan 2019. godine, na šta upućuje i ime bolesti COVID-19 (od Coronavirus desease – 2019), onda istorijska zakonomernost izgleda još manje verovatna.

 

Velika kuga u Marseju 1720.

U ovom slučaju mediji imaju pravo, jer je Marsej i Provansu zadesila velika epidemija kuge 1720. godine. „Poslednja velika epidemija kuge u Evropi“ kako je nazivaju pojedini autori, međutim nije bila jedina epidemija kuge, već su se za dve hiljade godina epidemije ove bolesti prilično često dešavale sa manje ili više razornim posledicama. Iako je odnela dosta žrtava, čini se da je velika kuga u Marseju od svih ostalih epidemija izdvojena upravo zbog godine izbijanja epidemije.

Tabela: Dve hiljade godina epidemije kuge u Mediteranskom pojasu Izvor: sciencedirect.com

 

Prva pandemija kolere 1817. (1816)

Iako je sasvim izvesno trajala i tokom 1820. godine, prva od ukupno sedam pandemija kolere izbila je prema nekim izvorima 1816, a prema drugim 1817. Ako se, primera radi, pogledaju periodi kada su izbijale epidemije kolere, ona je zapravo bila na snazi i 1820. i 1920. godine, a u poslednjih 200 godina češći su bili periodi kada je vladala pandemija kolere, nego kad nije.

Slika: Sedam pandemija kolere Izvor: scalar.usc.edu

Španska groznica iz 1918.

Španska groznica je prema svim izvorima uključujući i Jutjub snimak Univerziteta Kembridž, koji su i pojedini mediji uključili u tekstove, počela 1918. godine.

Dakle, mediji su za epidemije koje su počinjale 1720, 1816. ili 1817. i 1918. godine utvrdili da se dešavaju „baš u razmaku od 100 godina“. Evidentno je i da su za primere uzimali one događaje koji su im odgovarali za potvrđivanje teze o stododišnjoj zakonomernosti izbijanja pandemija, iako su u samom tekstu, ako izuzmemo naslove i podnaslove, godine tačno navedene.

Ovu vest preneli su portali Informer, Srbija Danas i Espreso.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

 

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA