Još jedna šala: Pike ne pikira mesto predsednika Barselone

Priča o kandidaturi fudbalera Žerarda Pikea na mesto predsednika Barselone jedna je u nizu šala koje su španski mediji objavili na Dan svetih nevinih (Día de los Santos Inocentes), koji ima dosta sličnosti sa 1. aprilom, Međunarodnim danom šale. Informacije iz šaljive vesti veliki broj domaćih medija preneo je kao da je reč o mogućem događaju.

Španski medij Mundo deportivo je u svom štampanom i internet izdanju objavio šaljivu vest u vezi sa kandidaturom fudbalera Barselone Žerarda Pikea na mesto predsednika ovog kluba. U vesti se nalaze izmišljene teze da Pike ovim želi da od Barseloninog fudbalskog stadiona napravi dvoranu za koncerte kako bi privukao velike mužičke zvezde (Pikeova žena je poznata pevačica Šakira), a da Dejvis kup reprezentacija igra u klupskoj košarkaškoj dvorani (Pike je veliki ljubitelj tenisa i učestvovao je u stvaranju novog formata Dejvis kup takmičenja).

U šaljivom tonu objašnjeno je da je Pike od kluba tražio 65 hiljada glasačkih listića kako bi glasove prikupio u narednim danima u prostorijama Kamp noua (Barseloninog stadiona). Mundo deportivo je na svom portalu u večernjim satima 28. decembra objavio i analizu uspešnosti svoje lažne vesti, gde su navodili primere ljudi koji su se „upecali”, kao i delove teksta koje su izmislili.

Ovakve šale postale su tradicija u španskim medijima na Dan svetih nevinih koji se tradicionalno slavi 28. decembra u nekim državama Latinske Amerike i Španiji kao znak sećanja na događaj iz jevanđelja po Mateju, u kom se navodi kako su deca iz Vitlejema mlađa od dve godine pobijena po naredbi kralja Iroda Velikog, s namerom da se reši Isusa Hrista. Osim na vest o Pikeu, domaći mediji su prethodnih dana naseli i na špansku šalu o Đokoviću kao pokretaču teniske Lige šampiona.

Ovu vest su preneli portali RTS, Sport klub, Direktno, B92, Red TV, Meridianbet sport, Alo, Srbija danas, Republika, Novosti, Kurir, Objektiv, Novosti +, Fos media, Vesti-online, Espreso i Theworldnews. Nijedan portal nije preneo kompletnu šalu Mundo deportiva već samo pojedine delove.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačnu informaciju (26. maj 2023). Portal Kurira ispravio je netačnu informaciju (31. maj 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA