Mediji naseli na šalu: Đoković ne pokreće tenisku Ligu šampiona

Više od 20 domaćih portala prenelo je izmišljenu vest portala Industriadeltenis koja govori o saradnji Novaka Đokovića i Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA) koja bi rezultovala osnivanjem „teniske Superlige”. Španski portal je ovu vest objavio kao šalu na Dan svetih nevinih (Día de los Santos Inocentes), koji ima karakteristike 1. aprila, Međunarodnog dana šale.

„NOVAK POKREĆE REVOLUCIJU! Spektakl!”, „Đoković i FIFA prave tenisku Ligu šampiona”, „Revolucija u belom sportu! zvezda dovodi najboljeg na svetu!”, „NOVAK OPET IZAZIVA ZEMLJOTRES U TENISU” – delovi su naslova pojedinih medija koji su preneli šaljivu vest o pokušaju Đokovića da uvede novo tenisko takmičenje.

Vest španskog portala sadrži informaciju da su Đoković i FIFA sklopili saradnju i da stvaraju takmičenje po modelu na fudbalsku Ligu šampiona, a koja bi se sastojala od grupne faze i nokaut dela takmičenja. Svaki teniser bi predstavljao neki klub, a kao primeri se navode Rafael Nadal u opremi Real Madrida i naš teniser kao igrač Crvene zvezde.

Ovo je bila šala u duhu Dana svetih nevinih koji se tradicionalno slavi 28. decembra u nekim državama Latinske Amerike i Španiji, kao znak sećanja na događaj iz jevanđelja po Mateju, u kom se navodi kako su deca iz Vitlejema mlađa od dve godine pobijena po naredbi kralja Iroda Velikog, s namerom da se reši Isusa Hrista. Iz tog razloga ovaj praznik se često simbolički predstavlja figurom deteta, a baš ta figura je postavljena preko fotografije Novaka Đokovića na ilustraciji teksta španskog portala. Industriadeltenis je na svom Tviter nalogu ovaj tekst objavio 28. decembra kao ozbiljan, ali samo dan kasnije su podelom iste vesti priznali da je reč o šali. Domaći mediji su prethodnih dana naseli i na špansku šalu o Žerardu Pikeu kao kandidatu za predsednika Barselone.

http://twitter.com/intenis/status/1343818052929007623

Ovu vest preneli su portali RTV, Novosti, B92, Direktno, Alo, Kurir, Telegraf, Srbija danas, Srbin.info, Blic, Espreso, Informer, Objektiv, TV Arena sport, Republika, Balkan TV, Maxbet sport, Glas-javnosti, Sportske.net, Tenis uživo, Analitika i Novosti +. Neki od ovih portala su Industriadeltenis nazvali „italijanskim teniskim portalom”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene (31. maj 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode. Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA