Ne, filmovi Džonija Depa nisu uklonjeni sa Netfliksa zbog optužbi za porodično nasilje

Pojedini domaći i regionalni mediji preneli su da je Netfliks uklonio filmove Džonija Depa sa američke i australijske verzije ovog servisa. B92, Telegraf, Republika, Vesti-online, Headliner i Tračara navode da su filmovi obrisani zbog suđenja koje se odvijalo prošle godine „između zvezde Pirata sa Kariba i njegove bivše supruge Amber Herd”.

FakeNews Tragač je u kontaktu sa nekoliko korisnika Netfliksa iz SAD i Australije utvrdio da ova vest nije tačna. U Australiji je, primera radi, moguće pogledati filmove „Tourist“, „Black Mass“ i „Mortdecai“, a u SAD „Rango“ i „What’s Eating Gilbert Grape“.

Licence

Neki od filmova u kojima se pojavljuje Džoni Dep zaista su u nekom trenutku uklonjeni sa Netfliksa, ali je uzrok tome – kako piše sajt What’s on Netflix – to što Dep dosad nije glumio ni u jednom originalnom Netfliksovom filmu, već su to bili filmovi drugih produkcijskih kuća. U takvim slučajevima Netfliks ima već dobro poznatu i ustaljenu praksu da po isteku vremenski ograničene licence sadržaj uklanja sa svog servisa. Na pomenutom sajtu je takođe moguće videti da su naslovi nekih Depovih filmova postepeno nestajali sa Netfliksa nakon određenog perioda i da nisu svi odjednom uklonjeni, kako se u prenesenim vestima insinuira.

Potvrdu da tužbe za porodično nasilje nisu razlog za nestajanje Depovih filmova dao je i sam Netfliks, i to italijanskom mediju Korijere dela sera. U tekstu u kome je dekonstruisana ista dezinformacija koja se pojavila i u italijanskim medijima navodi se da im je Netfliks potvrdio da filmovi Džonija Depa nisu iz ovog razloga izbrisani ni u Americi, ni Australiji, ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

„Lov na veštice“

Da Depovih filmova nema na Netfliksu i da je uzrok tome suđenje za zlostavljanje prvi su insinuirali Depovi obožavaoci, proglasivši tu akciju „lovom na veštice“. Oni su na Tviteru i Reditu negodovali kada su primetili da se na američkoj verziji Netfliksa ne mogu pronaći ranije dostupni filmovi.

Depovi fanovi već neko vreme „vode bitku“ za svog idola usled spora sa njegovom bivšom suprugom Amber Herd, pa su neki od njih najavili bojkot Netfliksa kada se pojavila ova vest. Ono što je u tekstovima domaćih medija tačno navedeno jeste to da je zbog ishoda suđenja sa britanskim tabloidom San Dep napustio franšizu „Fantastične zveri“.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA