Odložena poseta prevedena kao skandal na granici

Portal Pravda prekjuče je preneo vest o skandalu koji se navodno desio na izraelskoj granici, navodeći da izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla nije pušten u zemlju zato što nije vakcinisan. Tekst Jerusalim posta, koji se navodi kao izvor vesti, ne sadrži takve informacije, već govori o tome da je Burla odložio posetu Izraelu pošto čeka revakcinaciju.

„Skandal na granici” o kojem piše portal Pravda, a zatim ga prenose Vaseljenska i Nacionalist, nije se desio. Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla i članovi njegove delagacije odlučili su da odlože posetu Izraelu pre nego što su uopšte krenuli na put, svesni da još nisu primili drugu dozu vakcine protiv virusa korona.

Ovu informaciju prenosi Jerusalim post, koji pogrešno citiraju gorepomenuti portali, pa u naslovu i uvodnoj rečenici manipulišu činjenicama i navode da Burla „nije vakcinisan protiv virusa korona”. Identična informacija se u prethodna dva dana proširila na Tviteru (1, 2), gde su neki od negativnih komentara na ove objave „Pa nije toliko lud da se ’vakciniše’”, „Covek najbolje zna sta je proizveo! Ne bi fajzer primila da mi plate” i „pametnom dovoljno”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.