Ko to tamo peva: Montirani snimci kao dokaz moći domaće muzike

Da je muzika jača od politike pokušali su da dokažu u emisiji Posle ručka na TV Happy, služeći se video-snimcima sa interneta u kojima se poznate numere javljaju u neobičnim okolnostima. Uz nekoliko lapsusa voditeljke, puštene su i dve video-montaže, prva gde igrači i navijači reprezentacije Hrvatske pevaju „Pukni zoro“, kao i slavlje fudbalera Mančester junajteda uz pesmu Ere Ojdanića „Pauk“.

U emisiji Posle ručka, emitovanoj početkom marta na TV Happy, gosti su bili Nada Topčagić, Tomislav Jovanović, Hasan Dudić i Milutin Popović, a pošto svi dolaze iz muzičkog miljea, pozvani su da uz lične primere pokažu kako je muzika jaka spona između posvađanih strana i da je na ovim prostorima učinkovitija od politike.

Kako Hrvati (ne) slave

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. koje je održano u Rusiji fudbaleri Hrvatske su došli do finala, gde su izgubili od selekcije Francuske rezultatom 4:2. Vicešampioni sveta dočekani su u Hrvatskoj pred velikim brojem navijača, te su svi zajedno zapevali državnu himnu „Lijepa naša domovino“. Nedugo nakon ovog dočeka, na društvenim mrežama se pojavila montaža u kojoj je na originalan video-snimak dodata pesma „Pukni zoro“ u izvođenju navijača Crvene zvezde.

http://www.youtube.com/watch?v=ii9Elvt5I7k&t=48s

Voditeljka Jovana Grgurević je upravo ovu video-montažu najavila kao snimak s dočeka u Hrvatskoj koji su navijači priredili pobedničkoj vaterpolo reprezentaciji. Gostima u studiju insert nije delovao neuobičajno, te su naglasili da pesma „veže ljude” i da za nju „ne postoje granice”. Grgunović takve konstatacije više puta prekida i pokušava da naglasi koliko je video „bizaran”, ne preispitujući mogućnost da je lažan. Iako to niko od gostiju nije izgovorio, duž gotovo cele emisije se pojavljuje grafika na kojoj piše „Hrvati plaču uz svoje, a slave uz naše pesme”, što ujedno stoji i u nazivu ove emisije na Jutjub kanalu TV Happy.

Sačuvali mrežu u finalu

Društvenim mrežama su tokom 2019. godine intenzivno deljeni snimci u kojima korisnici igraju uz pesmu „Pauk“ Ere Ojdanića, obično podižući ruke i skačući. Uz mnoštvo originalnih snimaka, viralne su postale i video-montaže poznatih ličnosti koje „uživaju“ u Ojdanićevoj numeri, a jedna od njih prikazivala je i fudbalere Mančester junajteda nakon finala Lige Evrope.

http://www.youtube.com/watch?v=mMiGz450LY8

Englezi su uspeli da osvoje titulu, a nakon slavlja na terenu, nastavili su u svlačionici gde su otvorili šampanjac i uzvikivali „Junajted”. Njihova euforija i povici idealno su se uklopali u trend, što je dovelo do popularnosti samog videa na internetu. Zanimljvo je da u tom trenutku ekipa Junajteda nije imala nijednog Balkanca u protokolu, a u video-montaži se u prvom planu vide Englezi, Francuzi i Ekvadorac koji imaju sjajan izgovor srpskog jezika i neverovatno poznavanje teksta pesme koju izvodi Ojdanić. Grgurević za ovu montažu kaže da je „otišla malo dalje od hrvatske reprezentacije, zato što je ovo snimak iz svlačionice Mačester junajteda”, dajući joj pun legitimitet.

Kineska Niška Banja

Voditeljka, četiri gosta i gledaoci koji su se uključivali u emisiju televizije sa nacionalnom frekvencijom ni u jednom trenutku nisu izrazili sumnju u autentičnost prikazanih montaža. U trenucima kada su začuđeni gosti imali priliku da upute bilo kakvu kritiku, oni su pokušavali da opravdaju postupke ljudi na video-snimcima.

Tako je, recimo, voditeljka postavila pitanje „postoji li objašnjenje” za pevanje pesme „Pukni zoro“ na dočeku reprezentativaca, na šta je gost Milutin Popović, koji se uključio u emisiju preko Skajpa, rekao da su „sva ova imena i istorije koje izmišljamo teskoba koja postoji kod malih ugroženih naroda”, kao i da je „DNK u Hrvatskoj koji je skoro vršen pokazao da u Hrvatskoj ima više DNK srpskih gena nego kod Srba današnjih”.

Većina inserata iz emisije je bila autentična, ali su i autentični snimci praćeni pogrešnim opisima. Bend iz Japana Pyramidos preradio je pesmu „Niška Banja“, što je prikazano u emisiji, da bi voditeljka potom izvođače predstavila kao Kineze: „napravili su bre i Ajfon i vakcinu, sve Kinezi imaju svoje”. Takođe, košarkaš Dalas maveriksa iz Slovenije Luka Dončić nazvan je Luka Dinčić.

Stefan Kosanović, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA