Obustavljena nemoguća ponuda za kovid-turizam u Srbiji

Na upit Tragača o spornim oglasima za turističke aranžmane u okviru kojih se državljanima Turske i Italije nudi vakcinacija u Srbiji, agencija Exp-ert odgovorila je da su ti aranžmani obustavljeni. Vlada Republike Srbije je za naš portal navela da nema veze sa ovim turističkim turama, kao i da u Srbiju još nije stigao nijedan kontingent Moderna vakcina protiv virusa korona, a koje su bile ponuđene u okviru spornog aranžmana za građane Italije.

Oglas agencije Exp-ert, koja ima sedište u Turskoj, postao je viralan na Instagramu. Na njemu se može videti ponuda na italijanskom i turskom jeziku, gde se turistima nudi vakcinacija na teritoriji Srbije uz novčanu nadoknadu. U italijanskom oglasu piše da je moguće birati između dve vakcine – Fajzer i Moderna, dok je ponuda za turske turiste skuplja i garantuje primanje Fajzer vakcine.

Iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije kažu za Tragač da nijedna javna zdravstvena ustanova ne naplaćuje vakcinaciju, niti prodaje vakcine protiv Covid-19. „Što se tiče privatnih zdravstvenih ustanova to nije pravno moguće, a nijedan proizvođač ne prodaje privatnim zdravstvenim ustanovama vakcinu”, kažu iz Vlade i dodaju da u Srbiju i dalje nije stigla vakcina Moderna.

„Nije dozvolila Vlada”

Stupili smo u kontakt sa agencijom Exp-ert, koja nam je saopštila da je nakon samo jednog dana od postavljanja oglasa obustavila aranžmane za vakcinaciju u Srbiji. Kao uzrok brze obustave tura navode nespremnost, ali i to da aranžman „nije dozvolila Vlada”, ne konkretizujući da li se dozvola odnosi na srpsku, tursku ili italijansku Vladu. Iz agencije takođe nisu hteli da odgovore na pitanja zašto je u oglasu ponuđena vakcina Moderna koje u Srbiji nema, da li je agencija u organizovanju tura imala neki dogovor sa srpskom stranom i da li su vlasti Srbije uticale na obustavu aranžmana.

Posle našeg upita, agencija Exp-ert je i na Instagramu ozvaničila da se ponuda za Beograd opoziva, uz napomenu da je interesovanje za ove aranžmane u prethodna 24 sata bilo veliko.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA