Plivanje s maskom kroz vreme i Fotošop

U intervalu od tri dana na portalima i društvenim mrežama pojavile su se tri vesti manipulativnog karaktera koje se tiču aktuelne pandemije ili vas pak mogu navesti na pomisao da je se tiču.

Fauči i prehlada

Psihološkinja Mila Alečković podelila je na svom Tviter nalogu snimak ekrana na kojem se vidi deo teksta portala Njujork post, u čijem naslovu piše da je šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti SAD Entoni Fauči priznao da je „COVID-19 sve ovo vreme samo obična prehlada”.

Gugl pretragom naslova ne dobija se traženi rezultat, tako da smo pokušali da isti tekst pronađemo pomoću imena autora i vremena kada je objavljen. Na sajtu Posta se ovakvi podaci podudaraju sa tekstom koji ima potpuno drugačiji naslov, a koji glasi: „Beskonačna žeđ za publicitetom Entonija Faučija podriva rat protiv COVID-a”. Ovaj tekst smešten je u rubriku „Mišljenja” i predstavlja stav autora Džona Podhoreca (John Podhoretz) koji kritikuje doktora Faučija za postupke i mišljenja u vezi sa borbom protiv virusa u SAD.

Fauči je na početku pandemije, u maju 2020. godine, govorio o razlozima zašto je Covid-19 opasniji od influence i prehlade, a svoje obrazloženje je ponavljao u više navrata i mesecima nakon majskog govora. Ni u jednom delu originalnog teksta ne pomilje se reč „prehlada”, te je prva pomisao da je reč o foto-montaži naslova i pasusa vidljivog na snimku ekrana. Još jedan način manipulisanja je moguće izvesti promenom teksta unutar koda sajta u pretraživaču brauzera.

Ovaj tvit broji više od 250 reakcija, 70 deljenja i ne predstavlja jedinu spornu objavu Mile Alečković, čije su javne nastupe i ranije analizirali portali za proveru činjenica iz regiona Faktograf i Raskrinkavanje.

Danas ili pre dvanaest godina

Saopštenje Ministarstva pravde SAD iz 2009. godine portal Srbin.info predstavio je kao aktuelno. Ni u jednom delu teksta portala Srbin.info ne naglašava se da je reč o dešavanjima iz 2009. godine. Saopštenje Ministarstva pravde SAD-a tiče se „najveće nagodbe za prevare u zdravstvu” u istoriji SAD-a, kada je zbog protivzakonite promocije farmaceutskih proizvoda Fajzer platio 2,3 milijarde dolara.

Španci reaguju, ne i domaći portali

Portal Stanje stvari je u sredu preneo vest koja govori o obaveznom nošenju zaštitnih maski tokom kupanja i sunčanja u Španiji, a ovu informaciju je istog dana preneo i portal Srbin.info. Zakon je španska vlast modifikovala i razjasnila ubrzo nakon usvajanja, od čega je do danas prošlo dve nedelje, a što u svojim tekstovima nisu pomenuli i navedeni portali.

Početkom aprila je u Španiji uveden zakon koji obavezuje sve turiste i lokalno stanovništvo da stalno nose zaštitne maske na otvorenim javnim prostorima, kako bi se zaustavilo širenje virusa korona. Pošto se zakon odnosi na sve javne prostore, to je značilo da uključuje i plaže, to jest vreme provedeno u sunčanju i kupanju. Nakon što se javnost usprotivila ovakvoj odluci, španska vlast je brzo reagovala i objasnila da je ljudima dozvoljeno skidanje maske prilikom sunčanja ili kupanja, uz obavezno držanje distance od jedan i po metar.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA