Republika: Rusi su na sajtu darknet kreirali brauzer Tor

Portal Srpskog telegrafa Republika u petak je svoje čitaoce izvestio o tome da je ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) „pokrenula na sajtu darknet specijalni brauzer, Tor, koji omogućava korisnicima direktan kontakt sa obaveštajcima i mogućnost slanja informacija koje su od vitalnog značaja za Rusku Federaciju“.

Portal Republika se pri pisanju ovog teksta oslonio na vest ruskog portala Russia Beyond, u kojoj pak nema pogrešnih interpretacija da je Tor kreirala SVR, niti da je „darknet“ vebsajt.

Tor – ruski ili američki proizvod

Projekat Tor počinje da se razvija krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina kada postaje jasno da karakteristike interneta omogućavaju relativno lak nadzor i praćenje korisnika te mreže. Zbog toga, naučnici Istraživačke laboratorije američke mornarice odlučili su da stvore mrežu koja će korisnicima interneta pružiti viši stepen privatnosti tokom surfovanja. Naposletku, 2006. godine ovi istraživači uspevaju da uspostave Tor mrežu, a nekoliko godina kasnije stvaraju i Tor pretraživač.

Složenim sistemom preusmeravanja pretrage korisnika Tor pretraživača kroz više različitih servera povezanih u Tor mreži, ova platforma obezbeđuje anonimnost svojim korisnicima. Podaci korisnika koji pretražuje internet upotrebljavajući Tor poznati su samo prvom serveru u Tor mreži koji informacije o pretrazi, ali ne i o korisniku, šalje kroz mrežu drugih servera, pre nego što rezultati pretrage bivaju prezentovani. Osim anonimnog korišćenja interneta, platforma Tor svojim korisnicima omogućava i stvaranje skrivenih veb stranica koje se mogu posetiti korišćenjem Tor pretraživača (Jardine, 2015). Takvu, skrivenu, stranicu kreirala je i ruska Spoljna obaveštajna služba, o kojoj je pisao portal Republika.

Darknet – sajt ili deo interneta

Darknet, koji je portal Republika okarakterisao kao veb stranicu, daleko je od toga. Sam termin darknet je labavo definisan i često tumačen na različite načine, ali zasigurno ne predstavlja jednu veb stranicu, već čitavo „područje interneta“ (Owen, Savage, 2015), kojem je moguće pristupiti korišćenjem specijalizovanog pretraživača.

Zbog svojih karakteristika koje omogućavaju visok stepen anonimnosti darknet je izuzetno pogodan za distribuciju osetljivih podataka. Otud i mogućnost koju je SVR ponudila „korisnicima u neprijateljskom okruženju“ da, kako piše Russia Beyond, „anonimno šalju saopštenja ruskoj obaveštajnoj službi“.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA