Pogrešno prevedena vest: nije oboren sedmični rekord u smrtnosti kovid pacijenata

Novinska agencija Tanjug danas je objavila vest u kojoj se pogrešno navodi da je „smrtnost među kovid pacijentima rekordna na globalnom nivou već drugu nedelju zaredom“. Tanjug je vest objavio pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS koja, međutim, u svom izveštaju nije pisala o rekordnoj smrtnosti pacijenata od Kovida 19 tokom protekle dve nedelje.

Zabuna je verovatno nastala prilikom tumačenja poslednjeg nedeljnog izveštaja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u kom piše da je drugu nedelju zaredom broj novih slučajeva zaraze Kovidom 19 na najvišem nivou od početka pandemije sa preko 5,7 miliona novih slučajeva za sedam dana. Dakle, radi se o rekordnom broju novozaraženih pacijenata, a ne o rekordnom broju smrtnih slučajeva, niti o rekordnoj stopi smrtnosti.

Tačno je da je tokom protekle nedelje, prema podacima SZO, od Kovida 19 preminulo više od 93 hiljade pacijenata, ali nije reč o rekordnom broju umrlih na nedeljnom nivou od početka pandemije. Više umrlih na nedeljnom nivou svet je imao krajem januara i početkom februra ove godine, što se vidi iz izveštaja SZO koji su objavljeni 27. januara, odnosno 2. februara, kada je taj broj dostizao 96 hiljada, a da je pritom broj registrovanih novih slučajeva bio manji nego danas.

Izveštaj SZOBroj novozaraženih
(7 dana)
Broj smrtnih slučajeva
(7 dana)
27. januar 4.104.947 95.991
2. februar3.686.11096.364
Poslednji izveštaj 5.705.981 93.523

Nakon Tanjuga, vest o „rekordnom“ broju od 93 hiljade zabeleženih smrti, kao i o „rekordnoj smrtnosti“ na nedeljnom nivou, objavili su i drugi domaći mediji: Srbija danas, Informer, Nova.rs, Novosti, Alo, Espreso, RTV, Blic i Pink.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.