U tekstu „Rastu mlade ustaše“ porasli procenti za brigu

Dnevni list Srpski telegraf u današnjem štampanom izdanju, ali i na svom portalu Republika plasirao je tekst pod naslovom „Zastrašujući rezultati istraživanja u Hrvatskoj: RASTU MLADE USTAŠE!“ u kojem se navodi kako je „za čak dve trećine (hrvatskih) srednjoškolaca ’Za dom spremni’ prihvatljiv pozdrav, a NDH nije fašistička tvorevina“.

Iako se rezultati istraživanja na raznim poljima zaista mogu tumačiti kao zabrinjavajući, kako u kontekstu istorije (odnos prema fašističkoj prirodi NDH) tako i u kontekstu današnjice (razumevanje temeljnih političkih pojmova), navodi Srpskog telegrafa koji se tiču pozdrava „Za dom spremni“ i viđenja NDH kao nefašističke tvorevine, nisu interpretirani ispravno. Tekst je ilustrovan i slikom Ante Pavelića uz potpis „Idol“, iako se nijedno od pitanja iz istraživanja nije odnosilo na percepciju Pavelićevog lika i dela.

ZDS na spomenicima

U istraživanju je navedeno da 44,7% učenika smatra kako je opravdano koristiti pozdrav „za dom spremni“ na spomenicima i znamenju iz Domovinskog rata, što je u Srpskom telegrafu povećano na „dve trećine srednjoškolaca“. Ovaj list ne pominje, međutim, kako se pitanje istraživača odnosilo na spomenike i znamenje koji su posvećeni Domovinskom ratu, a ne na generalno prihvatanje ovog pokliča.

Ana Ljubojević, jedna od autorki istraživanja, napominje kako je pitanje postavljeno na ovakav način jer su njime želeli da provere koliko su učenici saglasni sa zaključkom Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima Vlade Republike Hrvatske da je upotreba pozdrava „Za dom spremni“ opravdana na spomenicima iz prethodnog rata. „To što su neki mediji kako u Srbiji, ali isto tako i u Hrvatskoj, ’preveli’ sadržaj pitanja i proglasili odgovore ’skandaloznim’, više govori o neartikulisanom stavu javnosti (i vlasti) o (sopstvenoj) prošlosti“, navodi ona.

NDH kao fašistička država

Netačno je i to da „dve trećine“ hrvatskih srednjoškolaca smatra kako NDH nije bila fašistička tvorevina. Prema istraživanju, NDH nije fašistička država za 15,7% mladih Hrvata, dok više njih, gotovo trećina smatra da je ta tvorevina bila fašističkog karaktera. „Iako je veliki procenat neodlučnih, ne možemo ih podvesti pod stavku ’slažem se’“, kaže za Tragač Ana Ljubojević i napominje da ovaj rezultat pokazuje trend smanjenja u odnosu na prošli krug istraživanja: „U odnosu na 2015. postoji pozitivan trend, te učenici izražavaju progresivnije stavove, tj. idu u smeru usvajanja demokratskih vrednosti. Ipak, mesta za napredak i te kako ima“.

„Istraživanje političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj“, o kojem je Srpski telegraf pisao, sproveli su marta ove godine na uzorku od 1.122 učenika Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Fakultet političkih nauka u Zagrebu, Centar za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i organizacija civilnog društva GONG.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Napomena (7. maj 2021): U tekst su naknadno uključeni odgovori Ane Ljubojević, jedne od autorki istraživanja.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA