Anja, David i Houp: sentimentalnost ispred tačnosti

Na Fejsbuk stranici Dnevna doza kreativnosti nedavno je podeljena popularna objava o prijateljstvu nigerijskog dečaka i danske humanitarne radnice. Kroz kolaž tri fotografije iz 2016, 2017. i 2020. prikazano je kako je njihov odnos uspešno napredovao kroz godine, a paralelno s njim i dečakovo zdravstveno stanje. Međutim, postoji jedan problem u vezi sa ovim sadržajem: dečak na poslednoj fotografiji (2020) nije dečak s prethodne dve.

Godine 2016. fotografija i priča o nigerijskom dečaku koji je ostavljen da umre jer je optužen za veštičarenje obišle su svet i internet. Na toj fotografiji je sa neuhranjenim dečakom Houpom prikazana i danska humanitarka Anja Ringren Loven dok mu daje vodu.

Pošto je u pitanju fotografija koja je izazvala pozitivne komentare i donacije, godinu dana kasnije, 2017. Anja i Houp su rekreirali tu fotografiju, kao svedočanstvo o dečakovom napretku. Ove dve fotografije, iz 2016. i 2017. godine, počele su da se objavljuju paralelno kao optimistična vizuelna priča, kojoj nisu nužno zatvorena vrata za dopunjavanje. Tako je u nekom trenutku ovim dvema fotografijama pridodata još jedna, iz 2020, čime je nastao kolaž koji je i DDK nedavno objavila.

Međutim, ta treća fotografija, koja je originalno objavljena na Instagram nalogu Anje Ringren Loven u maju 2020, zapravo prikazuje nju i njenog sina Davida Juniora u zagrljaju, a ne dečaka Houpa s prethodne dve viralne fotografije.

David i Houp

Iako se Houp neretko pojavljuje u objavama na društvenima mrežama ove humanitarne radnice, uključujući i objave s njenim sinom, jasno je da se radi o dva različita dečaka.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA