Anja, David i Houp: sentimentalnost ispred tačnosti

Na Fejsbuk stranici Dnevna doza kreativnosti nedavno je podeljena popularna objava o prijateljstvu nigerijskog dečaka i danske humanitarne radnice. Kroz kolaž tri fotografije iz 2016, 2017. i 2020. prikazano je kako je njihov odnos uspešno napredovao kroz godine, a paralelno s njim i dečakovo zdravstveno stanje. Međutim, postoji jedan problem u vezi sa ovim sadržajem: dečak na poslednoj fotografiji (2020) nije dečak s prethodne dve.

Godine 2016. fotografija i priča o nigerijskom dečaku koji je ostavljen da umre jer je optužen za veštičarenje obišle su svet i internet. Na toj fotografiji je sa neuhranjenim dečakom Houpom prikazana i danska humanitarka Anja Ringren Loven dok mu daje vodu.

Pošto je u pitanju fotografija koja je izazvala pozitivne komentare i donacije, godinu dana kasnije, 2017. Anja i Houp su rekreirali tu fotografiju, kao svedočanstvo o dečakovom napretku. Ove dve fotografije, iz 2016. i 2017. godine, počele su da se objavljuju paralelno kao optimistična vizuelna priča, kojoj nisu nužno zatvorena vrata za dopunjavanje. Tako je u nekom trenutku ovim dvema fotografijama pridodata još jedna, iz 2020, čime je nastao kolaž koji je i DDK nedavno objavila.

Međutim, ta treća fotografija, koja je originalno objavljena na Instagram nalogu Anje Ringren Loven u maju 2020, zapravo prikazuje nju i njenog sina Davida Juniora u zagrljaju, a ne dečaka Houpa s prethodne dve viralne fotografije.

David i Houp

Iako se Houp neretko pojavljuje u objavama na društvenima mrežama ove humanitarne radnice, uključujući i objave s njenim sinom, jasno je da se radi o dva različita dečaka.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.