Vest o duhovniku-prevarantu prevarila više od 20 medija

Veliki broj medija preneo je izmišljenu vest satiričnog portala Bijeljina njuz posvećenu hapšenju lažnog duhovnika koji je varao građane i na tome zarađivao. Naša redakcija je stupila u kontakt sa čovekom koji je predstavljen kao sveštenik i on za Tragač kaže da nije očekivao da će u vest iko poverovati i da će dostići ovoliku viralnost.

Bijeljina njuz je satirični portal koji izmišlja vesti zabavnog karaktera, poput vesti o penzioneru koji je skočio u kanal nakon napada krpelja, zaprašivanju vazduha Fajzer vakcinama, ali i političkoj koaliciji u kojoj se nalaze kengur, magarac, udav i mnogi drugi šaljivo opisani akteri.

Pre šest dana portal Bijeljina njuz objavio je priču o muškarcu koji je uhapšen pošto se lažno predstavljao kao sveštenik i prevarama zaradio nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka. On je navodno „svetio vodicu po semberskim selima, dok je dvoje dece i krstio”, a jednu od njegovih obmana je opisala prevarena Milka, čiji je citat šaljivo napisan. Tekst je ilustrovan kolaž fotografijom na kojoj se nalazi navodni sveštenik u odorama pravoslavnog sveštenika, hodže i nadbiskupa.

Ovu vest su, bez naznake da je reč o satiri, preneli portali Pink, Kurir, Alo, Objektiv, Republika, Informer, Pravda, Glas-javnosti, Novi dani, 072info, Press media, Sandžak danas, Sandžak news, Sandžačke, Hayat, Kalesijski, Tutinske novine, Avaz, Bl-portal, Tk portal, Ibalkan, Cazin, Svjetlo dunjaluka, Haberhana, Hrvatski medijski servis, Pozitivno, Mreža regionalni magazin i Slobodna Bosna, ali i Alo u svom aktuelnom štampanom izdanju. Veliki deo portala nije naveo originalan izvor vesti, dok se neki nisu libili da sebi pripišu autorstvo.

„SVETIO VODICU I KRSTIO IM DECU! Varao ljude po Semberiji sve tri vere, a odao se kada je dohvatio čvarke!”, „UHVAĆEN LAŽNI POP-HODŽA-NADBISKUP! Varao narod po Semberiji, zaradio više desetina hiljada maraka!”, „UHVAĆEN LAŽNI POP, HODŽA I NADBISKUP: Obavljao verske obrede u sve tri religije u BiH”, neki su od naslova pomenutih portala.

Tragač je kontaktirao sa redakcijom portala Bijeljinja njuz i dobio potvrdu da čoveka sa slike lično poznaju i da je dao dozvolu da se njegove fotografije objave u šaljivoj vesti: „Bilo je još sličnih stvari za ove dve godine koliko postojimo”, kažu za Tragač, ukazujući na to da mediji i korisnici društvenih mreža često prenose njihove izmišljene priče kao istinite vesti.

Naša redakcija je kontaktirala i sa čovekom sa fotografije koji je predstavljen kao lažni sveštenik. On je iznenađen dometima koje je ova vest dostigla na portalima u regionu, ali i na društvenim mrežama. „Nisam očekivao da će u vest iko da poveruje, ali isto tako nisam očekivao ni da će ljudi da komentarišu vesti Bijeljina njuza gde se pitaju da li je stvarno istina da je u Čađavici izronila podmornica iz Drugog svetskog rata i da ćurke pojedu 25 metara asfalta”, kaže sagovornik FakeNews Tragača.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (26. maj 2023): Portal Kurira ispravio je netačnu informaciju.

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA