UEFA i HNS za Tragač: Tompson neće biti puštan s razglasa na Evropskom prvenstvu

Mediji u Srbiji preneli su informaciju da će sa zvaničnog razglasa na stadionima tokom Evropskog prvenstva u fudbalu biti puštana pesma hrvatskog benda Tompson. Iako je pesma „Lijepa li si” bila deo hrvatske muzičke-liste, UEFA i Hrvatski nogometni savez zasebno su za Tragač potvrdili da pesme sa te liste biraju igrači i da se one ne puštaju na stadionima tokom prvenstva.

„Lijepa li si” uklonjena s liste na Spotifaju

Evropsko prvenstvo u fudbalu trebalo je da se održi prošle godine, ali je usled pandemije virusa korona otkazano, te će prva utakmica biti odigrana 11. juna 2021. Pošto je do početka takmičenja ostalo nedelju dana, organizatori i reprezentacije sve više podstiču interakciju sa publikom. Jedna od akcija je #EUROHyped, gde DJ Martin Gariks i pojedini igrači biraju pesme za Euro 2020 muzičke-liste, koje publika može da sluša na platformama za puštanje audio-snimaka. Fudbaleri Domagoj Vida i Šime Vrsaljko kreirali su listu pesama reprezentacije Hrvatske, a u nju su prvobitno uvrstili i pesmu „Lijepa li si” kontroverznog benda Thompson. Pomenuta pesma je naknadno uklonjena sa liste na platformi Spotifaj.

Portali Telegraf, Informer, Srbija danas, Mondo, Alo, Kurir, Espreso, Blic, Republika i Vesti-online tvrde da će pesma benda Tompson, kao i ostale sa liste, biti puštane sa zvaničnog razglasa na stadionima tokom Evropskog prvenstva: „HRVATIMA PEVA USTAŠA THOMPSON NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Orilo bi se i protiv Srbije, da smo se plasirali!” glasi naslov portala Mondo, portal Republika svoj imenuje „KOCKASTI NEMAJU NI TRUNKE SRAMA: Hrvati NAPRAVILI nezapamćen SKANDAL pred početak Evropskog prvenstva!”, a Telegraf poručuje: „Skandal: Hrvati hoće ustašku pesmu na EP, tražili da im grmi Tompson sa razglasa!”.

UEFA i HNS: EP bez Tompsona na razglasu

Šef za komunikacije Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak za FakeNews Tragač demantuje ovakve navode. „Plej-lista na Spotifaju nije plej-lista koja će biti puštana na stadionima tokom Eura – ona je sastavljena po odabiru igrača”, odgovorio nam je on.

Iz tima za komunikaciju sa medijima UEFA potvrđuju da se Tompson neće naći na listi pesama koje će se puštati na stadonima. „Postoji jasna razlika između ovakvih plej-lista i pesama koje će biti puštane na stadionima”, naglasili su iz UEFA za Tragač.

Informer, 3. jun 2021.

Novine Srpski telegraf takođe su prenele ovu vest i naslovile je „Ustaša Tompson svira Hrvatima na EP”, dok u tekstu piše da je UEFA dozvolila hrvatskoj reprezentaciji da „jedna od numera na stadionima bude pesma Marka Perkovića” pošto je uvrštena u „službenu plej-listu”. Komentar na tekst za ove novine dao je bivši fudbaler Dušan Savić koji kaže da ga ne bi iznenadilo „ni to da UEFA izabene neku Thompsonovu pesmu za zvaničnu himnu”. Informer je u svom štampanom izdanju ovu vest najavio već na naslovnici, dok unutar sportske rubrike navode da Hrvati „patriotizam pokazuju mržnjom prema Srbima”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačnu informaciju (26. maj 2023); Portal Mondo ispravio je netačnu informaciju (31. maj 2023); Portal Kurira ispravio je netačnu informaciju (15. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA