Na „samitu veka“ Vučić ipak neće miriti Rusiju i Ameriku

SAMIT VEKA: Putin i Bajden planiraju susret u Beogradu, osvanulo je aprila ove godine na naslovnici dnevnog lista Objektiv, a istog dana u svom onlajn izdanju ovaj medij objavio je kako „Predsednik Vučić MIRI Rusiju i Ameriku u Beogradu“. Spekulacije ovog lista o održavanju samita američkog predsednika Džozefa Bajdena i predsednika Rusije Vladimira Putina nastavile su se i u maju, kada je ponovo najavljen „Istorijski SUSRET u Beogradu“. Sve to ispostavilo se kao netačno, s obzirom na to da se samit Putin-Bajden trenutno održava u Ženevi.

Naši izvori / strani mediji

„Predsednik Srbije ima odlične lične odnose sa obojicom lidera, i to je najvažnija preporuka da naša zemlja bude domaćin ovom susretu“ pisao je Objektiv, a svoje najave pravdao je i stavovima koje su iskazali „naši izvori“ kao i ruski ili zapadni mediji. U tekstu Objektiva ostalo je nejasno koji je to „zapadni medij“ predložio Beograd kao destinaciju samita Putin-Bajden, dok se pod „ruskim medijima“ verovatno mislilo na tekst Sputnjika koji je takođe spekulisao o održavanju samita u Beogradu, doduše u rubrici „analize i mišljenja“ i uz jasne ograde u vidu izjave jednog od sagovornika koji smatra „da će se naći neka druga lokacija, a ne Beograd“.

Objektiv, 21. april i 6. maj

 „Da su Beograd i Srbija prihvatljivi za Bajdena, ali i za američke turiste potvrđuje i najnoviji tekst u čuvenom Vašington postu“, pravdao je svoje najave Objektiv početkom maja. I zaista, Vašington post jeste tada o Srbiji pisao kao o jednoj od destinacija u Evropi koju američki turisti odmah mogu posetiti. Ipak, u tekstu tog medija (objavljenom u rubrici posvećenoj turizmu) nema ni govora o tome „da su Beograd i Srbija prihvatljivi za Bajdena“, već samo za američke turiste.

Srbija, Austrija, Finska

Uz ograde kako su igri još i Austrija i Finska (od kojih nijedna nije postala domaćin samita Putin-Bajden) Objektiv je objavio i kako je „Beograd prvo predložila Bela kuća, a Kremlj zdušno podržao“. Kako bismo proverili ovaj navod, pitali smo zvaničnike SAD u Beogradu da li je u Beloj kući ikada postojala inicijativa da se samit Putina i Bajdena održi u Beogradu. U svom odgovoru Ambasada SAD navodi kako u toj instituciji nisu upoznati sa postojanjem takve inicijative, kao i da po tom pitanju nisu dobijali nikakve informacije.

Spekulativne tekstove Objektiva o sastanku Putina i Bajdena preneli su i portali Alo i Pravda.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA