Ne, u Čortanovcima se ne gradi džamija

Na Fejsbuku i Tviteru pojavila se objava koja bez ikakvih dokaza najavljuje da će 3. septembra početi gradnja džamije u Čortanovcima. U objavi se navodi da je u pitanju „Vučićev tajni dogovor sa Arapima i Evropskom unijom”, po modelu „Njemu novac, nama islamski migranti i teroristi”. Međutim, ovu ’upozoravajuću objavu’ opovrgle su za Tragač obe islamske zajednice u Vojvodini, kao i Opština Inđija i mesna zajednica Čortanovci.

„Ja tu informaciju nemam i ne znam odakle taj podatak, jer koliko znam u Čortanovcima nema muslimana“, kaže muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić iz Muftijstva vojvođanskog Islamske zajednice Srbije, te dodaje da nema logike da se džamija gradi tamo gde nema muslimana.

I iz druge islamske zajednice u Vojvodini, iz Muftijstva novosadskog Islamske zajednice u Srbiji, takođe potvrđuju da nemaju informaciju o izgradnji, navodeći iste razloge. Kako su nam potvrdili iz mesne zajednice Čortanovci, u ovom mestu se ne gradi džamija. Naposletku, i Opština Inđija demantuje ovu vest za Tragač. „Navedena tvrdnja nije tačna”, kratko su nam odgovorili.

Ovo nije prvi put da se na društvenim mrežama lažno najavljuje izgradnja džamija u Srbiji. Prošle godine, dva portala su najavila džamiju u Beogradu na vodi, gde nije predviđena izgradnja bilo kakvih verskih objekata, dok su pojedini korisnici Fejsbuka i Tvitera „prepoznali” džamiju u konstrukciji iz sela Dučina kod Sopota koja bi trebalo da postane botanička bašta.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.