Ne, u Čortanovcima se ne gradi džamija


Na Fejsbuku i Tviteru pojavila se objava koja bez ikakvih dokaza najavljuje da će 3. septembra početi gradnja džamije u Čortanovcima. U objavi se navodi da je u pitanju „Vučićev tajni dogovor sa Arapima i Evropskom unijom”, po modelu „Njemu novac, nama islamski migranti i teroristi”. Međutim, ovu ’upozoravajuću objavu’ opovrgle su za Tragač obe islamske zajednice u Vojvodini, kao i Opština Inđija i mesna zajednica Čortanovci.

„Ja tu informaciju nemam i ne znam odakle taj podatak, jer koliko znam u Čortanovcima nema muslimana“, kaže muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić iz Muftijstva vojvođanskog Islamske zajednice Srbije, te dodaje da nema logike da se džamija gradi tamo gde nema muslimana.

I iz druge islamske zajednice u Vojvodini, iz Muftijstva novosadskog Islamske zajednice u Srbiji, takođe potvrđuju da nemaju informaciju o izgradnji, navodeći iste razloge. Kako su nam potvrdili iz mesne zajednice Čortanovci, u ovom mestu se ne gradi džamija. Naposletku, i Opština Inđija demantuje ovu vest za Tragač. „Navedena tvrdnja nije tačna”, kratko su nam odgovorili.

Ovo nije prvi put da se na društvenim mrežama lažno najavljuje izgradnja džamija u Srbiji. Prošle godine, dva portala su najavila džamiju u Beogradu na vodi, gde nije predviđena izgradnja bilo kakvih verskih objekata, dok su pojedini korisnici Fejsbuka i Tvitera „prepoznali” džamiju u konstrukciji iz sela Dučina kod Sopota koja bi trebalo da postane botanička bašta.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA