Alo najavio pad Đukanovića tekstom FBI u kojem i dalje postoji SCG


Dnevni list Alo na današnjoj naslovnoj strani „otkrio je” kako se crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću „bliži politički kraj” jer ga ruši FBI”. U tekstu koji je ovaj tabloid objavio i na svom portalu dalje se navodi kako „Аmerikanci u Crnu Goru šalju agente da razbiju kavački i škaljarski klan”. Ove tvrdnje Alo pravda pisanjem američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) o transnacionalnom organizovanom kriminalu, ali u tekstu na koji se poziva nema ni reči o kavačkom i škaljarskom klanu, niti o Milu Đukanoviću.

Alo u svom tekstu navodi kako FBI piše da „crnogorski klanovi ne deluju po tradicionalnoj hijerarhiji, već oko etničkih udruženja i prijateljskih veza”. Ipak, u tekstu ove institucije koji je Alo citirao ta rečenica odnosi se na balkanske, a ne na, specifično, crnogorske klanove.

Celokupan tekst FBI koji govori o organizovanom kriminalu širom sveta u samo četiri pasusa fokusira se na kriminalne grupe sa Balkana, ne izdvajajući zasebno nijednu od balkanskih država. „Balkanske transnacionalne organizovane kriminalne grupe su politički i finansijski motivisane grupe na koje utiču, sa njima su povezane, ili potiču iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije i Crne Gore, Bugarske, Grčke i Rumunije”, navodi FBI u uvodnoj rečenici o organizovanom kriminalu na Balkanu.

Iz imenovanja balkanskih država može se pretpostaviti i da je tekst FBI objavljen davno, s obzirom na to da su Srbija i Crna Gora predstavljene kao jedna država, dok je Severna Makedonija i dalje Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Tekst Alo-a osim toga što ne donosi nikakvu novost, grubo izvlači iz konteksta pisanje FBI o organizovanom kriminalu balkanskih klanova, pripisujući opise ovih grupa isključivo crnogorskim klanovima.

Dva dana ranije sličnan tekst objavio je i crnogorski Dan, ali ovaj medij ipak je naveo kako je FBI pisao o organizovanom kriminalu svih balkanskih država. Tekst Alo-a koji priču FBI o organizovanom kriminalu na Balkanu pripisuje isključivo Crnoj Gori preneli su i portal Srbija Danas, Pravda i Republika.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA