Zastave na zidu – afere u Fotošopu

Fotografije grafita, na kojima su preko boja zastave Srbije nacrtani logotipi kompanija Krušik, Jovanjica i PKB (Poljoprivrednog kombinata Beograd) postale su viralne na društvenim mrežama. Iako su fotografije grafita koji aludiraju na afere u pomenutim kompanijama očite foto-montaže, portal Direktno je objavio vest o njima kao da je reč o autentičnom sadržaju.

Trobojke u Novom Sadu

Protekle dve nedelje veliki broj fasada, klupa i stepenica novosadske gradske četvrti Liman preko noći je ofarban u boje srpske zastave. Na pojedinim mestima novonastale zastave su prekečene, da bi preko noći različite površine ponovo bile obojene u crveno, plavo i belo.

Stanari nekih od oslikanih zgrada potvrdili su za portal 021 i FakeNews Tragač da nije tražena, niti data saglasnost stambene zajednice da se na fasadu nanosi motiv zastave, ali i da nisu sigurni ko su bile osobe koje su tako nešto učinile.

Viralna fotografija ipak foto-montaža

Viralna slika s logotipima kompanija Krušik, Jovanjica i PKB, nacrtanim preko trobojke, zapravo je foto-montaža s aluzijom na afere u tim kompanijama.

Iako je reč o dve foto-montaže na kojima deluje da su logotipi „naslikani” na različitim delovima fasade, u pitanju je isti zid koji se nalazi kod Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove Grada Novog Sada u ulici Narodnog fronta. Naša redakcija je otišla do pomenutog zida i zabeležila fotografije iz istih uglova, uverivši se da nema nacrtanih logotipa.

Tvit kao dokaz

Portal Direktno je ove foto-montaže iskoristio kao povod za tekst koji je naslovljen „SNS afere ’krase’ zidove Novog Sada”. Kao dokaz o postojanju grafita, Direktno je priložio objavu sa Tvitera. Alat Crowdtangle pokazuje da je ovaj tekst ostvario oko 400 interakcija na Fejsbuku. Objave i retvitovi foto-montaže na Tviteru (1, 2, 3) zbirno beleže preko 5.000 lajkova i oko 600 deljenja, a neki od komentara su „Bravo za Novi Sad i Limance”, „Oni se kriju iza zastave, a vi pljujete po zastavi. Debilana!” i „Ako je ovo stvarno, onda jedno veliko BRAVO!”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.