Ne, čuvar nije davio mladića do besvesti zbog nenošenja maske


Na Tviter nalogu Srpski Info Štab nedavno je objavljen uznemirujući snimak iz Australije gde se vidi kako čuvar davi mladića do besvesti i tako ga iznosi iz prostorije. Srpski Info Štab je objavio sledeći tekst uz video: „MOGAO JE BITI BILO KO OD NAS. Ovaj užasan snimak je iz Australije. Zbog nenošenja maske, čuvar zadavio čoveka. Izneo ga ko vreću. Jel ima još neko da se nada da će ovaj nacizam da se mirno završi?“

Međutim, u originalnom snimku se nenošenje maske uopšte ne spominje kao razlog za ovaj brutalan čin. Prema mediju 7News povod za izbacivanje i davljenje mladića bilo je njegovo neprimereno ponašanje. Prema svedocima događaja, nakon što je mladić prvobitno izbačen zbog nedoličnog ponašanja, ponovo se vratio u hotel preskočivši ogradu, te je ušao u šank i nasuo sebi pivo. I tada su ga čuvari ponovo izbacili, s tim što ga je jedan od njih davio do besvesti i izbacio iz prostorije, na zaprepašćenje prisutnih.

Da je lažna tvrdnja da je ovaj mladić izbačen iz hotela zbog nenošenja maske dokazao je i australijski medij ABC News. U tekstu kojim je dekonstruisana ova laž (koja se pojavila i na nekim australijskim sajtovima) ABC objašnjava da ovaj incident nema nikakve veze sa kovidom. Još jedna indicija da tinejdžer nije bio izbačen iz hotela zbog nenošenja maske vidljiva je i na samom snimku. Naime, u pozadini se vidi grupa žena koje sede za stolom u hotelu i većina njih nema maske na licima:

Sporni snimak nastao je u novembru 2020. u jednom od predgrađa Melburna. Zbog ovog događaja pokrenut je i policijski postupak, a čuvar sa snimka je otpušten sa posla.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA