CIA nije izdala upozorenje da će „Bosanci izumreti”


Alo je u štampanom izdanju za sredu 13. oktobar na vrhu naslovnice najavio tekst naslovom „Upozorenje CIA, Bosanci će izumreti”, dok je u unutrašnjim stranama isti tekst „Ekipa Alo” naslovila „CIA tvrdi Balkan odumire”. Iz CIA za Tragač kažu da je reč o samostalnoj interpretaciji objavljenih demografskih podataka, te da se to ne može smatrati zaključkom američke obaveštajne službe.

Knjiga činjenica CIA

„Svetska knjiga činjenica” (engl. The World Factbook) je baza podataka koju objavljuje Centralna obaveštajna agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA) i periodično je ažurira. Na zvaničnom sajtu piše da „’Svetska knjiga činjenica’ pruža osnovne obaveštajne podatke o istoriji, ljudima, vladi, ekonomiji, energiji, geografiji, životnoj sredini, komunikacijama, transportu, vojsci, terorizmu i transnacionalnim pitanjima za 266 svetskih entiteta”.

Svi nabrojani segmenti istraživanja imaju niz potkategorija koji su na internet-prezentaciji tabelarno prikazani i rangirani, ali uz „sirove” podatke ne stoje nikakvi propratni komentari. Portparolka za medije Kancelarije za javne poslove CIA Sara Lihterman za FakeNews Tragač kaže da svi tekstovi medija koji tumače podatke nude sopstvene zaključke, koji se ne mogu smatrati zaključcima CIA. „’Svetska knjiga činjenica’ pruža podatke, a ne njihovu analizu”, kaže Lihterman za Tragač.

Suvoparna statistika začinjena senzacionalizmom

Alo je preuzeo gotovo ceo tekst portala Dnevni avaz koji je podatke CIA izdvajao i naglašavao nepovoljne rezultate koji se mogu tumačiti za Bosnu i Hercegovinu. Iako je na naslovnici senzacionalistički najavljeno da će „Bosanci izumreti”, BIH se prema statistici ne nalazi na prvom mestu na Balkanu u izdvojenim kategorijama „prosečna starost stanovnika”, „procenat stanovnika starijih od 65 godina” i „prosečna starost žena prvorotki”, već se u svakoj od njih nalazi na trećem mestu, iza Hrvatske i Srbije.

Dan pre objavljivanja štampanog izdanja Alo za sredu 13. oktobar 2021. godine, na portalu Alo objavljena je naslovnica novina, sa izdvojenim najvažnijim vestima. U ovoj najavi, vest je prikazana s još većom dozom senzacionalizma, pod naslovom „Dramatično upozorenje CIA: Bosanci će izumreti”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA