Ne, Nikola Kavaja nije izveo prvu otmicu aviona u SAD


U nedavnim tekstovima portala Srbija danas i 24 Sedam o srpskom antikomunističkom teroristi Nikoli Kavaji pogrešno je navedeno da je on izvršio prvu otmicu aviona u istoriji SAD.

Naime, Kavajina otmica aviona u Americi 1979. godine, sa krajnjim ciljem da se obruši na sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije u Beogradu, daleko je od prve u SAD.

Prvom otmicom aviona u SAD smatra se ona od 1. maja 1961. godine, kada je Antulio Ramirez Ortiz oteo avion i preusmerio ga na Kubu. Od ove otmice pa do 1972. godine, kako navodi BBC, desila se prava ’epidemija otmica aviona u SAD’, a ovo doba poznato je i kao ’zlatno doba otmica aviona u SAD’. Zbog ovako učestalih otmica u Americi se 1974. godine zakonski uvodi obavezno skeniranje putnika metalnim detektorima i rendgensko skeniranje prtljaga na svim aerodromima (1, 2). Sve to se desilo mnogo pre Kavajine otmice iz 1979.

Kavajina otmica tako ne samo da nije bila prva otmica aviona u SAD, već čak nije bila ni prva otmica aviona u SAD te 1979. godine, a nije bila ni prva otmica aviona u SAD tog meseca. Naime, prema tadašnjem izveštaju Vašington posta ova otmica je bila četvrta u toj godini, a druga u tom mesecu, junu.

Takođe, u tekstu se navodi da je TV kanal Histori Kavaju označio kao ’trećeg na listi najuspešnijih terorista na celom svetu’, a za tu tvrdnju nismo pronašli potvrdu. Pogrešna tvrdnja da je Kavaja bio prvi koji je oteo putnički avion u SAD stoji i u nekim ranijim tekstovima o njemu: u tekstu Večernjih novosti iz 2008. i u tekstu na Jutjub kanalu Srpski oslobodilački pokret otadžbina, iz 2020.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA